Relatieproblemen zelf oplossen

Relatiedipjes aanpakken

Ieder koppel ervaart wel eens een wat minder moment in de relatie. Dat kan komen doordat er persoonlijke problemen spelen zoals bijvoorbeeld stress op het werk of het verlies van een dierbare. Natuurlijk kan het ook gebeuren dat je tegen wat minder leuke eigenschappen van je partner oploopt, zoals een gebrek aan initiatief of jaloersheid. Zeker in het begin van relaties hebben de meeste partners dan vaak genoeg veerkracht om er weer een positieve wending  aan te geven. Wanneer relatieproblemen nog niet structureel zijn  is het logisch en ook goed om te proberen om dit zelf op te lossen. Vaak helpt het om meer echte tijd voor elkaar te maken om samen dingen te ondernemen.  Ook het oplossen van allerlei kleine gedoetjes draagt bij aan een positieve sfeer. Om een beetje een idee te krijgen van welke dingen je allemaal zou kunnen doen heb ik het boek "Passieplan" geschreven.

Structurele relatieproblemen en communicatie

Het vervelende van "gedoe" is dat de één vaak toch wat geïrriteerder reageert en de ander zijn of haar heil zoekt in stilte. Uiteindelijk kunnen hierdoor spanningen steeds hoger oplopen. Wat je vaak ziet is dat koppels dan niet goed (meer) met elkaar kunnen praten, zeker wanneer het over specifieke onderwerpen gaat. Dat zijn de dingen waar je een verschillende mening over hebt en/of waarbij je voelt dat je elkaar niet begrijpt. Realiseer je hierbij echter wel, dat dit meestal een communicatieprobleem is. Iedereen heeft namelijk een eigen mening en een eigen gevoel, en dat hoeft niet erg te zijn, zolang je er maar over praat en stappen voor elkaar probeert te nemen.

Vrienden en familie als bliksemafleider

Wanneer je relatieproblemen hebt waar je samen niet uit komt, is het fijn om met vrienden of familie, te kunnen praten. Hierbij is het wel van belang dat zij objectief blijven en niet de schuld leggen bij je partner. Daar heb je namelijk niets aan. Wanneer je relatieproblemen wil oplossen, is het belangrijk dat beide partners de hand in eigen boezem steken. Een goede gesprekspartner is dus kritisch voor zowel jou als je partner. Vrienden en familie kunnen je in dat geval helpen om te relativeren of inzicht verschaffen, zodat je wellicht het probleem kunt oplossen. Doordat je je verhaal bij hen kwijt kan, helpt dit je ook om spanning kwijt te raken, en neem je deze niet mee in je relatie. Vrienden en familie kunnen dus hulpbronnen zijn, bij het oplossen van relatieproblemen.

Geen “echte” vrienden

Het komt regelmatig voor dat een partner in nood, weinig tot geen echte vrienden heeft waarmee hij of zij zaken over de relatie kan of wil delen. Deze partner wil “de vuile was” liever niet buiten hangen. Ook kan het gebeuren dat vrienden of familie niet volledig objectief zijn waardoor hun “hulp” soms relaties juist uit elkaar drijft. Mensen die in een dergelijke situatie tegen relatieproblemen aanlopen, zijn dan genoodzaakt om dit zonder hulp van buiten op te lossen. Ze zijn dan als partners nog meer aangewezen op elkaar, terwijl er juist wat lucht van buitenaf nodig is. Hierdoor ontstaat vaak het gevoel van onmacht en dit brengt meestal grote spanningen met zich mee. Dat kan desastreus zijn voor de relatie.

Relatieproblemen zelf oplossen met een relatietherapie werkboek

zelf relatieproblemen oplossen

Op basis van  de vele ervaringen die ik heb gehad als relatietherapeut heb ik diverse zelfhulpboeken geschreven waarmee je relatieproblemen kunt aanpakken. In het onderstaande schema kun je zien welk relatietherapie hulpboek je kunt inzetten per probleemgebied.

Het meest complete boek waarin effectieve handvatten en oefeningen gebundeld staan heet "Is er nog gevoel? - Relatietherapie voor aan de keukentafel" en kun je gebruiken om zelf aan de slag te gaan met je relatie. Communicatie en afspraken daarover zijn hierin een speerpunt. Het boek bevat ook veel inzichten waarmee je relatieproblemen kunt oplossen. Ook wanneer je partner (nog) geen zin heeft om hieraan (mee) te werken, kun je zelf al aan de slag gaan. Naast oefeningen e.d. voor jullie samen bevat dit boek namelijk ook dingen die je alleen kunt doen. Gaat het immers goed met jou, dan heeft dit meestal ook een positief effect op de relatie. Dit boek gebruik ik overigens ook regelmatig als aanvulling op reguliere relatietherapie.

passieplan geef je relatie een boost

Een ander relatie werkboek dit ik geschreven heb is het boek "Passieplan - Geef je relatie een boost!". Dit is vooral een leuk boek die je samen kun je gebruiken voordat er echte relatieproblemen ontstaan en/of op het moment dat je  uit een dal probeert te kruipen. Ook dit boek is weer heel erg praktisch en bevat allerlei handvatten en leuke ideeën die je direct kunt toepassen. Dit is vooral een doe-boek waarbij je je samen inzet om de onderlinge aandacht en aantrekkelijkheid te verbeteren.

 

Wanneer het in je relatie niet zo lekker loopt heb je ook vaak te kampen met communicatieproblemen. Vaak lijkt het dan onmogelijk om dit te kunnen veranderen. Toch kun je met een aantal simpele afspraken en regels vaak de communicatie snel verbeteren. Hiervoor heb ik het relatietherapie werkboek "Verbindende communicatie - trek doelgericht de angel uit gesprekken" geschreven. Het is een effectief plan waarmee je meteen aan de slag kunt gaan en wat bij de meeste stellen ook echt werkt.

relatie time-out basisplan en afspraken

 

Het vierde boekje die ik wil benoemen is "Relatie time-out - basisplan en afspraken'. Het kan namelijk gebeuren dat de emoties even zo hoog zijn opgelopen dat het even niet mee samen gaat. Om te voorkomen dat je dan te vroeg de handdoek in de ring gooit zou je een relatie time-out kunnen overwegen. Door tijdelijk even niet met elkaar geconfronteerd te worden, kan er rust komen waardoor er wellicht mogelijkheden ontstaan om te kunnen werken aan de onderlinge verhouding. Een time-out met een plan en afspraken werkt het beste en daar gaat dit boekje dan ook over.

 

 

 

 

 

 

In mijn webwinkel zijn er ook nog een paar digitale boekjes verkrijgbaar in PDF formaat met specifieke onderwerpen zoals, Mijn partner is verliefd of een ander en Ik ben verliefd op een ander Ook dit zijn een soort relatietherapie werkboekjes.

 

Relatiecoaching

Zit je helemaal klem en is er geen vooruitgang dan is het verstandig om externe hulp te zoeken. Een relatie is meestal deze investering echt waard. Ook al zou relatiecoaching uiteindelijk niet helpen, dan nog is het nuttig. Vaak leer je namelijk dingen over jezelf en krijg je handvatten mee, die je kunnen helpen om te voorkomen dat je in de toekomst in dezelfde valkuil valt.

Het grote voordeel van het spreken met een relatiecoach is dat deze objectief is en ook van afstand de relatie kan bekijken. Hij kent jullie immers niet en zit dan ook niet verweven in jullie persoonlijk leven. Hierdoor kan hij een spiegel voorhouden en laten zien, hoe je de dingen doet, en wat er wel en wat er niet werkt. Daarnaast is de relatiecoach er ook op getraind om er voor te zorgen dat je daadwerkelijk stappen neemt richting een oplossing. Doordat je met ondersteuning van de coach je eigen problemen oplost, leer je ook hoe je in de toekomst problemen moet aanpakken. De ondersteuning van de  relatiecoach is dan ook van tijdelijke aard.

1 thought on “Relatieproblemen zelf oplossen

  1. Heel goed artikel. Ik ben ervan overtuigd dat praten de sleutel is van relatieproblemen. En dan niet perse met een vriendin of familie, maar vooral met je partner! Groet, Judith

Comments are closed.