Relatieproblemen zelf oplossen

Zelfredzaamheid bij relatieproblemen

Wanneer je tegen relatieproblemen oploopt is het logisch en ook goed om te proberen om dit zelf op te lossen. Vaak helpt het om meer echte tijd voor elkaar te maken. Hierdoor kunnen de relatieproblemen die er zijn, goed worden doorgenomen en worden gewerkt aan oplossingen. Als het je vervolgens lukt om samen vooruitgang te boeken, ontstaat er vaak een groter gevoel van saamhorigheid en kan de relatie groeien.

relatieproblemen zelf oplossen

Vrienden en familie als hulpbron

Wanneer je relatieproblemen hebt waar je samen niet uit komt, is het fijn om met vrienden of familie, te kunnen praten. Hierbij is het wel van belang dat zij objectief blijven en niet de schuld leggen bij je partner. Daar heb je namelijk niets aan. Wanneer je relatieproblemen wil oplossen, is het belangrijk dat beide partners de hand in eigen boezem steken. Een goede gesprekspartner is dus kritisch voor zowel jou als je partner. Vrienden en familie kunnen je in dat geval helpen om te relativeren of inzicht verschaffen, zodat je wellicht het probleem kunt oplossen. Doordat je je verhaal bij hen kwijt kan, helpt dit je ook om spanning kwijt te raken, en neem je deze niet mee in je relatie. Vrienden en familie kunnen dus hulpbronnen zijn, bij het oplossen van relatieproblemen.

Geen “echte” vrienden

Het komt regelmatig voor dat een partner in nood, weinig tot geen echte vrienden heeft waarmee hij of zij zaken over de relatie kan of wil delen. Deze partner wil “de vuile was” liever niet buiten hangen. Ook kan het gebeuren dat vrienden of familie niet volledig objectief zijn waardoor hun “hulp” soms relaties juist uit elkaar drijft. Mensen die in een dergelijke situatie tegen relatieproblemen aanlopen, zijn dan genoodzaakt om dit zonder hulp van buiten op te lossen. Ze zijn dan als partners nog meer aangewezen op elkaar, terwijl er juist wat lucht van buitenaf nodig is. Hierdoor ontstaat vaak het gevoel van onmacht en dit brengt meestal grote spanningen met zich mee. Dat kan desastreus zijn voor de relatie.

Relatieproblemen zelf oplossen met een zelfhulpboek

zelf relatieproblemen oplossen

Op basis van ervaringen met ruim 700 koppels met relatieproblemen, heb ik een zelfhulpboek geschreven. Dit boek "Is er nog gevoel? - Relatietherapie voor aan de keukentafel" kun je gebruiken om zelf aan de slag te gaan met je relatie. Het bevat veel inzichten, handvatten en oefeningen waarmee je relatieproblemen kunt oplossen. Ook wanneer je partner (nog) geen zin heeft om hieraan (mee) te werken, kun je zelf al aan de slag gaan. Naast oefeningen e.d. voor jullie samen bevat dit boek namelijk ook dingen die je alleen kunt doen. Gaat het immers goed met jou, dan heeft dit meestal ook een positief effect op de relatie.

Relatiecoaching

Zit je helemaal klem en is er geen vooruitgang dan is het verstandig om externe hulp te zoeken. Een relatie is meestal deze investering echt waard. Ook al zou relatiecoaching uiteindelijk niet helpen, dan nog is het nuttig. Vaak leer je namelijk dingen over jezelf en krijg je handvatten mee, die je kunnen helpen om te voorkomen dat je in de toekomst in dezelfde valkuil valt.

Het grote voordeel van het spreken met een relatiecoach is dat deze objectief is en ook van afstand de relatie kan bekijken. Hij kent jullie immers niet en zit dan ook niet verweven in jullie persoonlijk leven. Hierdoor kan hij een spiegel voorhouden en laten zien, hoe je de dingen doet, en wat er wel en wat er niet werkt. Daarnaast is de relatiecoach er ook op getraind om er voor te zorgen dat je daadwerkelijk stappen neemt richting een oplossing. Doordat je met ondersteuning van de coach je eigen problemen oplost, leer je ook hoe je in de toekomst problemen moet aanpakken. De ondersteuning van de  relatiecoach is dan ook van tijdelijke aard.

1 thought on “Relatieproblemen zelf oplossen

  1. Heel goed artikel. Ik ben ervan overtuigd dat praten de sleutel is van relatieproblemen. En dan niet perse met een vriendin of familie, maar vooral met je partner! Groet, Judith

Comments are closed.