Werken aan intimiteit en seksualiteit

De kracht van het erover praten

Relatietherapie bij seksuele- en intimiteitsproblemen

Hoe je als koppel omgaat met intimiteit en seksualiteit is erg belangrijk. Problemen op het gebied van intimiteit of in je seksleven kan een relatie maken of breken. Omdat dit vaak toch een heel gevoelig onderwerp is waarbij het gevoel van afwijzing, het gevoel van falen en het gevoel van onveiligheid op de loer liggen, is het verstandig om hierover met begeleiding te praten zodat je niet lijnrecht tegenover elkaar komt te staan maar juist voelt dat je op dit punt meer verbindt.

Kampen jullie met dit soort problemen? Het is dan verstandig om hier iets aan te doen. De counselor begeleidt jullie hier in. Hij brengt het gesprek op gang, waarbij niet alleen naar intimiteit en seks wordt gekeken, maar ook naar eventuele achterliggende problemen. Het (weer) open hierover kunnen praten geeft op zich vaak al veel verlichting en dat is erg prettig!

Relaties - intimiteit en seks

Wat voor de één fijn is misschien voor de andere helemaal niet fijn. Fijn intiem zijn en een fijn seksleven hebben kan eigenlijk alleen wanneer je goed weet wat je partner  wel en niet fijn vindt en je dus rekening met elkaar houdt. Hiervoor moet je goed met elkaar kunnen communiceren en grip blijven houden op emoties die spelen. Tijdens de relatietherapie krijg je handvatten waarmee je gesprekken emotioneel veilig houdt en ook positief opbouwend zijn.

Wanneer intimiteit en seksualiteit beter "werkt" is dit een manier om juist met je partner te verbinden zonder woorden. Het is communicatie d.m.v. je lichaam.

Intimiteitsproblemen en mogelijke oorzaken

Intimiteitsproblemen en seksuele problemen komen heel vaak voor binnen relaties. Het kan onmogelijk lijken om hier iets aan te veranderen wanneer je merkt dat je als partners lijnrecht tegen over elkaar staat. Toch is er vaak wel iets aan te doen. Om dit te verduidelijken, begin ik met een aantal zaken die intimiteit en seks kunnen beïnvloeden:

- behoefteverschillen
- stress
- vermoeidheid
- de manier van aandacht voor elkaar
- de manier van met elkaar praten
- de hoeveelheid tijd voor elkaar
- de gezinssituatie

Intimiteit en seks kunnen door heel veel omstandigheden worden beïnvloed. Het is een uitdaging om op de hoogte te zijn en te blijven, van al deze zaken. Onze gesprekken richten zich er daarom vooral op dat je leert om over dit soort zaken te blijven praten, zodat je altijd de verbinding met je partner blijft voelen.

Vrijblijvend Kennismakingsgesprek

Dit is voor veel mensen niet het makkelijkste onderwerp om over te praten. het is daarom erg belangrijk dat je een klik hebt met mij als hulpverlener. Ik nodig jullie (of je) daarom van harte uit voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin je kunt kijken of ik bij jullie (of jou) aansluit als hulpverlener.

 


Mocht relatietherapie toch een stap te ver zijn, dan kan ik je ook het boek "Omgaan met een seksueel probleem" aanraden. Dit boek gaat over seksuele problemen die je als man, vrouw of als koppel kunt hebben en hoe deze elkaar ook kunnen beïnvloeden. Er wordt in besproken welk effect dit kan hebben op je partnerrelatie. Verder wordt uitgebreid ingegaan op de oorzaken van seksuele problemen en wat je hieraan kunt doen plus welke hulp je eventueel kunt inschakelen. Ik vind het zelf een makkelijk leesbaar boek dat zich richt op mensen die mogelijk een seksueel probleem hebben. Kortom, is het een informatief boek over seksuele problemen en wat eraan gedaan kan worden.