Intimiteitsproblemen en seksuele problemen

Relatietherapie bij seksuele- en intimiteitsproblemen

intimiteitsproblemenHoe je als koppel omgaat met intimiteit en seksualiteit is erg belangrijk. Problemen op het gebied van intimiteit of in je seksleven kan een relatie maken of breken. Omdat dit vaak toch een heel gevoelig onderwerp is waarbij het gevoel van afwijzing, het gevoel van falen en het gevoel van onveiligheid op de loer liggen, is het verstandig om hierover met begeleiding te praten zodat je niet lijnrecht tegenover elkaar komt te staan maar juist voelt dat je op dit punt meer verbindt.

Kampen jullie met dit soort problemen? Het is dan verstandig om hier iets aan te doen. De counselor begeleidt jullie hier in. Hij brengt het gesprek op gang, waarbij niet alleen naar intimiteit en seks wordt gekeken, maar ook naar eventuele achterliggende problemen. Het (weer) open hierover kunnen praten geeft op zich vaak al veel verlichting en dat is erg prettig!

Relaties - intimiteit, seks en passie

Veel koppels waarbij meer passie een aandachtspunt is merken dat dit tekort aan passie ook invloed heeft op het gebied van intimiteit en seks. Dat is ook niet vreemd. Intimiteit en seks zijn nu eenmaal het fijnst wanneer het juist op de andere vlakken ook allemaal top is. Ook bestaan er natuurlijk gewoonweg vaak behoefteverschillen tussen partners op deze vlakken.  Wanneer een relatie wat meer onder druk komt te staan worden deze verschillen vaak pijnlijk duidelijk.

Door intimiteit en seksualiteit te verbeteren kan dit een positief effect hebben op de passie die je voor elkaar voelt. Omdat dit vaak toch gevoelige onderwerpen zijn waarbij het gevoel van afwijzing, het gevoel van falen en het gevoel van onveiligheid op de loer liggen,  maken we hierover ook afspraken. Zonder er een gecompliceerd ding van te maken is het belangrijk dat je samen het volgende afspreekt:

Ook al neem je wel stappen of probeer je iets uit, dan moet altijd de mogelijkheid bestaan om te stoppen waar je mee bezig bent.

EN

Wanneer je voelt dat je klem zit op het gebied van intimiteit en/of seksualiteit en er een taboe is ontstaan (“We praten er maar niet over.”) is het belangrijk dat je samen probeert om hierover  in gesprek te komen.

Intimiteitsproblemen en mogelijke oorzaken

Intimiteitsproblemen en seksuele problemen komen heel vaak voor binnen relaties. Het kan onmogelijk lijken om hier iets aan te veranderen wanneer je merkt dat je als partners lijnrecht tegen over elkaar staat. Toch is er vaak wel iets aan te doen. Om dit te verduidelijken, begin ik met een aantal zaken die intimiteit en seks kunnen beïnvloeden:

  1. behoefteverschillen
  2. stress
  3. vermoeidheid
  4. de manier van aandacht voor elkaar
  5. de manier van met elkaar praten
  6. de hoeveelheid tijd voor elkaar
  7. de gezinssituatie

Intimiteit en seks kunnen door heel veel omstandigheden worden beïnvloed. Het is een uitdaging om op de hoogte te zijn en te blijven, van al deze zaken. Onze gesprekken richten zich er daarom vooral op dat je leert om over dit soort zaken te blijven praten, zodat je altijd de verbinding met je partner blijft voelen.

Vrijblijvend Kennismakingsgesprek

Dit is voor veel mensen niet het makkelijkste onderwerp om over te praten. het is daarom erg belangrijk dat je een klik hebt met mij als hulpverlener. Ik nodig jullie (of je) daarom van harte uit voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin je kunt kijken of ik bij jullie (of jou) aansluit als hulpverlener.

 


Mocht relatietherapie toch een stap te ver zijn, dan kan ik je ook het boek "Omgaan met een seksueel probleem" aanraden. Dit boek gaat over seksuele problemen die je als man, vrouw of als koppel kunt hebben en hoe deze elkaar ook kunnen beïnvloeden. Er wordt in besproken welk effect dit kan hebben op je partnerrelatie. Verder wordt uitgebreid ingegaan op de oorzaken van seksuele problemen en wat je hieraan kunt doen plus welke hulp je eventueel kunt inschakelen. Ik vind het zelf een makkelijk leesbaar boek dat zich richt op mensen die mogelijk een seksueel probleem hebben. Kortom, is het een informatief boek over seksuele problemen en wat eraan gedaan kan worden.