Dertigers crisis, de identiteitscrisis van dertigers

Wat is een dertigers crisis?

Iedereen heeft wel eens een wat mindere dag waarop je jezelf afvraagt waar je het allemaal voor doet. Dat kan een dag zijn waarop alles mis gaat maar het kan ook zijn dat je gewoon met een slecht gevoel opstaat. Vervelend wordt het wanneer je steeds vaker van die dagen hebt en je merkt dat je aan het afglijden bent. Je geniet steeds minder van het leven terwijl "op papier" je gewoonweg geluk zou kunnen zijn. Dat is dan ook iets om radeloos van te worden en vaak heel lastig uit te leggen aan vrienden of familie. Je voelt je niet begrepen. Vaak is eenzaamheid dan ook een gevolg hiervan.

Een dertigers crisis zijn als dit soort negatieve gevoelens bij mensen in de leeftijd van eind twintig of begin dertig. Omdat vaak ook de vraag "Wie ben ik?" of "Waar word ik gelukkig van?" de kop op steekt, noemen ze het ook wel eens een identiteitscrisis.

Globaal kun je de groep dertigers die dit meemaakt in twee groepen verdelen. De eerste groep zijn dertigers die al veel hebben bereikt in hun leven. Zij hebben vaak al het plaatje wat ze van te voren in hun hoofd hadden, nagenoeg compleet. Hierdoor worden ze automatisch geconfronteerd met de vragen "Hoe nu verder, wat is mijn nieuwe doel?" en "Wat wil ik met mijn leven?". De persoonlijke crisis die ontstaat is dan vergelijkbaar met een midlife crisis.

Ook is er een groep dertigers die juist niet het plaatje compleet hebben. Voorbeelden hiervan zijn dat je in de verkeerde baan zit, dat je sociaal geïsoleerd bent geraakt, dat je graag een relatie zou willen hebben, dat je graag een kind zou willen hebben, dat het leven harder is dan verwacht, dat je meer wil kunnen genieten als single, of wat dan ook. Zij hebben juist het gevoel dat ze vast zitten en niet verder komen. Ook hierbij rijzen de vragen "Hoe nu verder?" en "Wat wil ik?"

Mogelijke symptomen van een dertigerscrisis

- Alles hebben, maar je toch niet gelukkig voelen
- Het idee hebben dat anderen het beter doen dan jezelf
- Totaal niet meer geïnteresseerd zijn in je sociale omgeving
- Geconfronteerd worden met het feit dat ook jij ooit dood zal gaan
- Een sterk verlangen hebben naar het hebben van kinderen
- Teleurgesteld zijn in wat je uit je werk haalt
- Geconfronteerd worden met je eigen slechte sociale vaardigheden
- Je onzeker voelen over jezelf en/of je relatie
- Je niet gesterkt voelen door de dingen die je al bereikt hebt
- Het ontbreken van echte vriendschappen
- Seksuele frustraties
- Ongewenst vrijgezel zijn
- Je vaak alleen voelen
- Een onbeantwoorde kinderwens
- Je verleden romantiseren en dit niet kunnen loslaten
- Het her-evalueren van vriendschappen
- Zo een sterke mening hebben zodat je mensen afschrikt

Oplossingsgericht werken aan de dertigersdip

Deze identiteitscrisis kan dus ontstaan doordat je al veel dingen hebt bereikt in je leven of juist doordat je dingen mist in je leven. Wat in ieder geval ontbreekt is frisse nieuwe input die er voor zorgt, dat je weer een stap in de goede richting kan maken.

Als eerste gaan we kijken waar je nu eigenlijk tegenaan loopt. Dat is natuurlijk voor iedereen heel verschillend. De een zal bijvoorbeeld problemen ervaren in een partner relatie, een ander wordt nergens meer blij van een weer iemand anders merkt dat hij of zij geen stap verder komt. Omdat op het oog voor anderen (zoals een partner, vrienden, werkgever, familie) er eigenlijk geen probleem is maakt dit het allemaal extra moeilijk. De vraag "Wat voel je dan?" is bijna niet te beantwoorden en geeft juist vaak druk. Hierbij ga ik je dan ook helpen. Door samen te praten hoe je leven verloopt, wat je wel en niet leuk vindt en waar je allemaal tegenaan loopt, wordt vanzelf steeds duidelijker wat nu eigenlijk de dingen zijn die dit nare gevoel veroorzaken. Hierbij zorg ik er voor, als hulpverlener, dat er wat meer structuur in je gedachtes komt. Zo wordt steeds duidelijker wat je voelt en belangrijker nog, waardoor dit komt.

Het volgende wat we gaan doen is dat we samen kijken wat je kunt doen om de oorzaak aan te pakken. Meestal kun je dit doen in kleine stapjes. Hiervoor zijn oefeningen beschikbaar, soms zijn het concrete dingen die je kunt doen en soms helpt het gewoon om even te sparren over een plan van aanpak. Dit gaat allemaal op je eigen tempo, maar wel met de bedoeling dat je verder komt. Een belangrijk onderdeel hierbij is ook hoe je dit, wat je doet, kunt uitleggen aan je omgeving. Zo ontstaat ook daar begrip en draagvlak en dat is fijn en nodig om verder te komen.

Uiteindelijk evalueren we steeds weer waar je staat en of er nog dingen zijn die je nodig hebt om je beter te voelen. Het is dan ook hulp op maat.

Praktische hulp

Ik begrijp dat voor velen het erg moeilijk is om hulp hiervoor te zoeken. Vaak weet je zelf niet eens wat er nu precies speelt. Dat geeft dan ook niet. Je moet weten dat je met al je verhalen en dingen waar je tegenaan loopt bij mij terecht kunt. Ik zal er niet over oordelen en echt gewoon naar je luisteren. Om de drempel nog lager te maken, begin ik altijd met een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin kun je kijken of je een klik voelt met mij en of de hulp die ik je aanbied ook bij jou past. Wil je dit ook? Neem dan contact op!