Levensdoelen, drijfveren en zingeving

Lange termijn doelen, drijfveren en sociale omgeving

Een levensdoel is een lange termijn doel. Het is iets waarop je jouw leven richt of inricht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit grote invloed kan hebben op jouw sociale omgeving, zoals je partner, kinderen, familie en/of werk. Het kan je relatie met iemand een enorme boost geven, wanneer je samen vol passie bezig bent met een gemeenschappelijk levensdoel. Daarnaast is iemand die vol passie met iets bezig is, meestal erg aantrekkelijk om te zien. Ook al zijn levensdoelen soms niet precies hetzelfde, dan nog is het vaak erg prettig wanneer je bij elkaar merkt dat hier wel interesse in is. Het gaat namelijk over jou en wat jij belangrijk vindt in het leven en de interesse hiervoor is dus interesse in jou. Het is een vorm van diepere aandacht.

De doelen waar mensen voor gaan in het leven kunnen ook activiteiten zijn die je niet kunt afronden. Voorbeelden hiervan zijn genieten van het leven, liefdevol omgaan met de medemens, maar natuurlijk ook het hebben van een fijne relatie. Je zou in dat geval beter kunnen spreken over een drijfveer of zienswijze, omdat dit eigenlijk doelen zijn zonder eind. Het is een manier van leven.

Veel voorkomende levensdoelen en drijfveren zijn:

- een fijne relatie;
- een fijn gezinsleven met een goede opvoeding voor de kinderen;
- carrière maken;
- rijk worden;
- beroemd worden;
- er voor anderen zijn;
- iets op de wereld achter laten;
- leven naar de regels van een geloof;
- persoonlijke groei.

levensdoelen

 

Levensdoelen en de zin van het leven

Heldere levensdoelen geven je een prettig leven. Ontbreekt het je aan een levensdoel dan kan het zijn dat je jezelf regelmatig afvraagt wat het nut is van waar je mee bezig bent. Hierdoor kunnen gevoelens van onrust, sleur en/of leegte ontstaan. Zou jij wel eens willen weten wat jou echt motiveert en blij kan maken, kortom wil jij je levensdoelen helder krijgen? Dan ben je hier op de juiste plek!

Wanneer je vast zit in je denkproces is het eigenlijk ook heel logisch om er iemand bij te halen. Je moet immers nieuwe input krijgen om verder te komen. Omdat de counselor een objectieve buitenstaander is en ervaring heeft op het gebied van levensdoelen, kan hij jou prima voorzien van nieuwe inzichten.

Counseling bij levensdoelen en zingeving

Counsel-gesprekken zijn gesprekken die gericht zijn op jou als persoon. Samen met de counselor, worden de verschillende aspecten van jouw leven afgetast. We gaan samen op zoek naar jouw passies en doelen. Omdat iedereen is anders, zullen deze gesprekken voor de een meer filosofisch zijn terwijl de ander meer bezig is met een gestructureerde benadering. De gesprekken zijn er speciaal op gericht om jouw levensdoelen helder te krijgen. Er hoeft overigens niet altijd een doel te zijn. Het kan ook zo zijn, dat je je heil vindt in een bepaalde levensvisie. De manier van leven maakt je dan blij. Hier heb je het dan ook meer over zingeving.

Mogelijke onderwerpen in dit traject:

- Wie ben je en hoe ben je geworden wie je bent?
- Wat zijn jouw specifieke kwaliteiten?
- Wat geeft jou voldoening en waar word je blij van?
- Wat houd je tegen om de dingen te doen waar je blij van wordt?
- Wat wil je op deze wereld achter laten?
- Welk effect heeft jouw zoektocht op je relatie (partner, werk, kinderen, familie, vrienden)

Levensdoelen bereiken - Zingeven - Coaching

Wanneer je meer inzicht hebt in wat voor jou belangrijk is in je leven, dan ben je er nog niet. Je zal namelijk iets moeten veranderen in je leven om een positieve wending te kunnen maken richting dit nieuwe doel of deze manier van zingeven. Dit bereik je door acties te ondernemen en hier wordt coaching voor gebruikt. Concreet gezien ga je meestal na ieder gesprek, met een opdracht de deur uit, die in een volgend gesprek wordt geëvalueerd. Het is dus niet alleen praten, maar ook vaak doen!