Partnergevoel missen

geen passie in relatie

Geen gevoel in je relatie

Wanneer we spreken over geen gevoel meer hebben voor je partner hebben we het over het ontbreken aan partnergevoel. Dit partnergevoel zijn alle gevoelens samen die je bij een levenspartner wilt hebben. Wanneer dit ontbreekt dan hoeft het helemaal niet zo te zijn dat je helemaal niks meer voelt. Je kunt best nog wel een vriendschappelijk gevoel hebben. Dit kan resulteren in een broer-zus-relatie.

Het ontbreken aan gevoelens voor je partner kan heel erg confronterend zijn. Je hebt dit partnergevoel namelijk nodig om ook energie in je relatie te kunnen steken. Wanneer dit gevoel ontbreekt voel je je vaak leeg wanneer je samen bent. Het is alsof je niks meer kunt geven. Dit kan heel erg frustrerend voor je partner zijn omdat het voor hem of haar lijkt alsof je het opgeeft. Het kan overigens ook best zijn dat je op andere gebieden, zoals op werk of met vrienden, juist wel energie voelt. Dat is nog meer confronterend voor jezelf maar natuurlijk ook voor je partner.

Het afnemen van partnergevoelens kan heel snel gebeuren door bijvoorbeeld ontrouw, maar vaak gaat het juist heel langzaam. Allerlei factoren kunnen er voor zorgen dat je steeds meer uit elkaar groeit en minder geniet van elkaar waardoor beetje bij beetje alle partnerliefde verloren gaat. Zeker wanneer dit heel langzaam gaat hoeft dit echt niet te betekenen dat je geen liefde meer voelt voor je partner. Het is echter vaak meer een soort liefde die je ook bij een vriend of vriendin zou kunnen voelen maar het is te weinig voor wat je bij je partner zou willen voelen.

Wanneer je uitspreekt dat je het niet meer voelt of dat je te weinig voelt ontstaat er vaak een gespannen situatie. Je partner weet meestal ook wel dat het allemaal wat minder is geworden maar heeft wel degelijk nog gevoelen voor jou. Vaak is het dan moeilijk om uit te leggen wat je voelt en/of mist en waardoor dit komt.

Geen gevoel meer hebben roept vragen op

In een situatie waarbij één van de partners het partnergevoel mist komen vaak veel vragen naar boven. Hieronder een opsomming van vragen die kunnen spelen.

- Is er nog hoop voor mijn relatie?
- Hoe krijgt mijn partner weer gevoelens voor mij?
- Hoe kan het gevoel ineens weg zijn?
- Kan mijn gevoel voor mijn partner nog terug komen?
- Kun je gevoelens voor elkaar opwekken?

Zeker wanneer je hiermee niet verder komt is het belangrijk om je te realiseren dat stilstand in een dergelijk geval ook echt vaak achteruitgang is.  Vaak komen mensen namelijk in een negatieve spiraal terecht van aanhalen en afstoten waardoor er steeds meer spanning ontstaat.

Relatietherapie bij het ontbreken aan gevoel voor elkaar

Wanneer gevoelens ontbreken en je merkt dat dit spanningen opwekt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk er voor zorgt dat er niet meer kapot gaat dan je lief is. Relatietherapie is in deze situatie dus als eerste er op gericht om de relatiecrisis in goede banen te leiden. De relatiecoach helpt je om op een constructieve manier in gesprek te komen, Daarnaast krijg je handvatten mee waarmee je thuis ervoor kan zorgen dat je niet teveel maar ook niet te weinig met de relatie bezig bent. Natuurlijk houden we hierbij rekening met persoonlijke situaties, zoals drukke banen en/of een gezinsleven.

De volgende stap is om te kijken hoe het komt dat jullie in deze situatie terecht zijn gekomen. Stapsgewijs lopen we door de geschiedenis van jullie relatie heen, om inzichtelijk te krijgen, op welke momenten er gevoelsmatige veranderingen zijn geweest. Omdat hierbij beide partners aan bod komen, hoor je van elkaar wanneer bepaalde gevoelens zijn veranderd, en wat de oorzaak daarvan was. Dit inzicht kan helpen om dingen een plek te geven en als het kan op een positieve manier bij te sturen. Ook hier krijg je weer handvatten voor mee.

Werken aan het partnergevoel doen we op een manier waarbij we rekening houden met wie jij bent als mens. Het is dus niet de bedoeling om de ander totaal te veranderen. Het gaat er meer om, dat je allebei inzichtelijk hebt waar je staat, en dat je handvatten krijgt om hier een positieve verandering in te maken.


Heb je interesse in bovenstaand traject, neem dan contact op. Ieder traject begint met een kennismakingsgesprek waarin je kunt zien of dit iets voor jullie is en waarin uitgelegd wordt wat je kunt verwachten.