Sleur in relatie

sleur in relatie

Het ontstaan van sleur in relaties

Vaste patronen en regelmaat zijn op zich niet slecht voor een mens. Dit kan ertoe bijdragen dat je rust ervaart en die heb je nu eenmaal nodig. Wanneer je echter teveel rust krijgt en je niet genoeg wordt uitgedaagd, dan kan het gevoel van sleur ontstaan. Niet iedereen is hierin hetzelfde en het is daarom ook niet vreemd dat in sommige situaties de één wel sleur ervaart, terwijl de ander het allemaal wel goed vindt.

Binnen relaties wordt ook wel eens sleur ervaren. Was de relatie aan het begin nog spannend en prikkelend, dan lijkt het op dat moment alsof de rek er volledig uit is. Je vraagt je af: “Wat vond ik ook alweer leuk aan jou?”

Relaties beginnen meestal heel spannend. Een kersverse partner prikkelt je vaak meer, omdat deze nog nieuw en onbekend is. Daarnaast ontstaan er prikkels doordat je elkaars grenzen aan het verkennen bent. Sommige dingen vind je wel leuk aan je nieuwe partner en sommige dingen niet. Omdat je nieuw voor elkaar bent en elkaar nog moet winnen, wordt vaak dat extra stapje genomen. Je doet extra je best voor elkaar. Je kunt elkaar namelijk nog kwijtraken.

Sleur ontstaat wanneer dat extra stapje niet meer voor elkaar genomen wordt. Partners nemen elkaar dan voor lief. Dat is jammer, want je kunt elkaar nog steeds kwijtraken.

De totaliteit aan spanning in de relatie hoeft niet af te nemen wanneer de relatie stabieler is geworden. Als partner kun je nog steeds prikkelend zijn door de dingen die je doet. Dat kan binnen de relatie zijn, maar ook erbuiten. Wanneer je goed zorgt voor jezelf en je eigen geluk, dan breng je steeds nieuwe energie mee. Dit kan een heel erg positief effect hebben op je relatie.

“Ik ervaar geen sleur, dus ik hoef niets te doen …”

Het argument van een partner dat hij of zij geen sleur ervaart en er niets aan kan doen, creëert afstand tussen partners. Wanneer één partner een probleem ervaart in de wederzijdse aantrekkelijkheid, kan hij of zij dit niet alleen oplossen, terwijl dat dan wel min of meer wordt gezegd.

Oplossingsgericht bezig zijn door beide partners kan het gevoel van samenhorigheid bevorderen. Wat kan helpen, is om te kijken wat je aan het begin van de relatie leuk vond aan elkaar en wat je bent kwijt geraakt. Als je dit inzichtelijk hebt, ontstaan er wellicht mogelijkheden om dit weer te herstellen. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat voordat jullie een relatie begonnen, ieder een eigen leven had en dat dat meestal de voedingsbodem was voor jullie aantrekkingskracht. Dit inzicht kan helpen om het hebben van een eigen leven op waarde te schatten.

Persoonlijke sleur of relatiesleur?

Omdat een relatie maar één onderdeel is van het aanbod aan leuke dingen in je persoonlijke leven, kan het soms erg verwarrend zijn om de bron te vinden van sleurgevoelens. Vaak is sleurgevoel een combinatie van dingen missen in je eigen leven en hoe je de relatie beleeft.

Behalve dat partners voor elkaar aantrekkelijk moeten zijn, is het van belang dat je goed voor je eigen positieve spanning, in de vorm van passie en ontspanning, zorgt. Mis je dit, dan verandert automatisch de prioriteit van positieve spanning in je relatie. Het wordt dan simpelweg belangrijker in de relatie, omdat je het zelf buiten de relatie mist. Je kunt hier dan niet je partner verantwoordelijk voor houden.

Heb jij sleurgevoelens? Zoek dan niet alleen naar oorzaken bij je partner, maar kijk ook of je zelf wel genoeg uitdagingen hebt in je persoonlijke leven!
Heb je wel genoeg uitdaging en lol in je leven of is het daadwerkelijk jouw partner die saai is geworden? Mocht je hier niet uitkomen, dan nodig ik je van harte uit voor een gesprek. Samen kunnen we dan onderzoeken welke dingen in je leven je energie en ontspanning geven. Wanneer hier aan gewerkt moet worden maken we samen een plan van aanpak waarmee je aan de slag kunt gaan.

Sleur in relaties doorbreken?

Kun je sleur in relaties doorbreken? Vaak wel. Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe lang dit al speelt en of jullie hier samen over kunnen praten.

Je kunt sleur in verschillende fases indelen. Iedere fase heeft zijn eigen plan van aanpak.

Fase 1: Af en toe mis je wat passie in jullie relatie.

Hiervoor heb ik het zelfhulpboek "Passieplan - Geef je relatie een boost" geschreven. Dit boek is voor iedereen die het vuur in zijn relatie weer wil aanwakkeren. Een passievolle relatie, daar gaan jullie voor! Misschien ervaar je wat sleur, voel je dat je iets uit elkaar begint te groeien of heb je gewoonweg zin om weer lekker met elkaar bezig te zijn. Wat er ook speelt binnen jullie relatie, er zijn een aantal acties die je zo kunt ondernemen om het samen weer leuker te hebben. Het Passieplan staat vol met tips, oefeningen en handvatten.

Fase 2: Regelmatig heb je sleurgevoelens.

Waarschijnlijk heb je dit ook al met je partner besproken, maar komen jullie hier niet uit of verval je steeds weer in dezelfde oude sleur-patronen. Vakanties kunnen nog leuk zijn maar steeds sneller kom je hierna weer in die oude sleurgevoelens terecht. Vaak reageer je in dit ook op elkaar af. Je wordt wellicht kortaf, eerder boos, stil, of wat dan ook. Je voelt hierdoor dat de verbinding met je partner minder wordt. Het is dan ook belangrijk dat je nu wel actie onderneemt! Doe je dit niet dan heb je grote kans dat jullie langs elkaar heen gaan leven met alle gevolgen van dien. Nu is het zo dat niet iedere partner altijd erkent dat er relatieproblemen zijn. Vandaar ook dat ik de mogelijkheid bied om individueel hiermee bezig te zijn. Een partner kan en mag altijd later in een traject aanhaken. Natuurlijk is het het fijnst en het meest effectief wanneer jullie samen zouden kunnen komen om hiermee aan de slag te gaan. In deze situatie kun je relatiecoaching inzetten.

Fase 3: Je hebt het gevoel "Is dit het nou?"

In deze fase twijfel je of je nog samen met elkaar door wil gaan. Sommige partners maken veel ruzie maar dat gebeurt lang niet altijd. Vaak zie je juist dat mensen in stilte lijden. Spanningen zijn voelbaar maar er wordt niks mee gedaan. Partners leven langs elkaar heen en praten niet echt meer met elkaar. Meestal heeft dit grote invloed op het gevoelsleven. Je voelt dat je energie weg stroomt. Mensen zijn ook vaak erg moe, eten slecht en zijn erg gespannen. Dit is heel erg vergelijkbaar met een burn-out. In dit geval is het verstandig om in relatietherapie te gaan. Een van de eerste dingen die dan zal gebeuren is crisismanagement zodat er niet meer stuk gaat dan je lief is. Hierna ga je samen aan de slag om te kijken of je jullie relatie weer op gang kan helpen.

Waarom zou je voor deze praktijk kiezen?

Relatiecoaching en relatietherapie zoals ik die geef heeft een aantal belangrijke kenmerken:

- het is laagdrempelig; veiligheid en vertrouwen zijn erg belangrijk
- jullie doel wordt goed in de gaten gehouden; doelgerichtheid
- waar nodig zal ik een stok achter de deur zijn; de voortgang houd ik goed in de gaten
- niets is gek of vreemd; je hoeft je niet te schamen, ik ben volledig objectief
- het is warm en ondersteunend; als hulpverlener sta ik voor je klaar
- je kunt samen of alleen komen