Sleur in relatie

sleur in relatieSleur in relatie doorbreken?

Veel koppels vragen zich af of sleur in relatie te doorbreken is. Het antwoord hierop hangt af van vele factoren. Wat een positieve uitwerking kan hebben is om oplossingsgericht aan je relatie te werken. De relatiecoach kan je hierbij helpen. Hiermee wordt het oude patroon van "we moeten dit zelf oplossen" losgelaten. De relatiecoach kijkt op een objectieve manier mee. Samen onderzoeken we waar de problemen zijn ontstaan en wat eventueel mogelijke oplossingen zijn.

Wanneer ontstaat sleur?

Passie of positieve spanning ontstaat wanneer  je "nieuw" of "vernieuwend" voor elkaar bent. Zeker aan het begin van relaties, wanneer je elkaar nog niet goed kent, is dit gevoel er vaak. Dit leidt dan tot een stukje wederzijdse aantrekkingskracht. Wanneer de nieuwigheid er af gaat, kan er sleur ontstaan. Je kent elkaar immers en weet wat er komen gaat. Hier zit vaak ook een individuele kant aan (zie Sleur in je leven). Ben je namelijk beiden vernieuwend en heb je genoeg positieve spanning in je eigen leven, dan treden sleurgevoelens vaak veel minder op!

Sleur in een relatie, is niet veel meer dan geconfronteerd worden met steeds weer hetzelfde. Dat is saai. Bovendien kan het gebeuren, dat door het ontbreken van passie in je relatie, je ook niet meer geprikkeld raakt door elkaar, en je elkaar dus voor lief begint te nemen. Er wordt minder met elkaar gesproken en als het wel gebeurt, dan gaat het vaak niet over de relatie zelf. Hier ebt de aandacht voor elkaar langzaam weg.

Gevolgen van het ontbreken van positieve spanning of passie

  • geen zin in seks, problemen met intimiteit en seksualiteit
  • het ontbreken van echte aandacht en diepgang
  • elkaar voor lief nemen
  • jezelf eenzaam voelen

Hoe doorbreek je sleur in relatie?

Er moet iets veranderen, dat is duidelijk. Waar we ons tijdens relatiecoaching vooral naar kijken is hoe je weer aantrekkelijk voor elkaar kunt zijn zodat er weer een natuurlijke vorm van aantrekkingskracht ontstaat. Ook gaan we bezig met hoe je aandacht voor elkaar kunt hebben, ook al is het druk, of is er geen tijd. Daarnaast richten we ons op de patronen die de sleur veroorzaken, zodat deze bloot komen te liggen. Dit alles geeft inzicht en dit is belangrijk, omdat het er in de toekomst voor kan zorgen dat je niet weer in dezelfde situatie geraakt.

Intimiteit, seksualiteit en passie

Wanneer er problemen zijn opgetreden met intimiteit en seksualiteit, wordt dit vaak ervaren als onmogelijk om op te lossen. Sommige partners zullen zich afgewezen voelen, terwijl andere weer het idee kunnen hebben, dat ze wellicht lichamelijk iets mankeren. Wanneer intimiteit en seksualiteit bij jullie problemen geven, staan we daar des gewenst ook bij stil, om je wat handvatten mee te geven, hoe je hiermee om kunt gaan. (zie ook: intimiteitsproblemen)

Waarom zou je voor deze praktijk kiezen?

Relatiecoaching zoals ik die geef heeft een aantal belangrijke kenmerken:

  • het is laagdrempelig; veiligheid en vertrouwen zijn erg belangrijk
  • jullie doel wordt goed in de gaten gehouden; doelgerichtheid
  • waar nodig zal ik een stok achter de deur zijn; de voortgang houd ik goed in de gaten
  • niets is gek of vreemd; je hoeft je niet te schamen, ik ben volledig objectief
  • het is warm en ondersteunend; als hulpverlener sta ik voor je klaar

Alleen of samen komen?

Het komt vaak voor dat het gevoel van sleur, door één van de partners niet wordt ervaren of niet op waarde wordt geschat. De motivatie van deze partner, om hier iets mee te doen, ontbreekt dan al snel. Dat is jammer, want voor een gezonde relatie, is het geluk van beide partners, essentieel. Toch kun je ook individueel iets aan je relatie veranderen. Doordat je tijdens de gesprekken bezig gaat met jezelf kan dit een positief effect hebben op jou en dus op de relatie. Moeilijke situaties die thuis afspelen kunnen worden besproken, zodat je met nieuwe handvatten hier op een betere manier mee om kunt gaan. Bovendien is het verbeteren van de communicatie een onderdeel waar we mee bezig gaan. Dit alles zal de relatie hoe dan ook beïnvloeden.

 

Meer lezen? Interview met Mark Ouwerkerk in de Telegraaf:  Als elke dag hetzelfde is......

Scroll to top