Coaching

Wat is coaching?

Tijdens coaching ben je actief bezig met het oplossen van persoonlijke problemen. Wat hiervoor nodig is, verschilt van persoon tot persoon en coaching is daarom ook maatwerk. Coaching is zoals gezegd actiegericht. Door middel van opdrachten en oefeningen wordt geprobeerd om je in beweging te krijgen. De coach kun je hierbij zien als een soort stok achter de deur. Je gaat met een opdracht naar huis en je weet dat er naderhand naar gevraagd wordt. Veel mensen ervaren een goed omschreven oefening als prettig omdat zij zich hier aan vast kunnen houden. Je weet wat je moet doen. Lukt de oefening of opdracht niet dan kijken we hoe dit komt. Samen proberen we inzichtelijk te krijgen waar je tegenaan loopt en wat er nodig is om verder te komen.

Waarbij kan coaching helpen?

Coaching kan worden toegepast op een grote variëteit aan problemen en levensvraagstukken. Vaak zijn het ook combinaties van dingen waar je tegenaan loopt. Wanneer je bijvoorbeeld stress hebt op je werk, dan heeft dit meestal ook invloed op hoe je functioneert in je relatie en/of gezin. Samen met de coach kijk je dan ook wat de hoogste prioriteit heeft om te worden aangepakt.

Hieronder een kleine opsomming van doelen waar je door middel van coaching mee bezig kan zijn:

- meer zelfdiscipline opbouwen
- meer zelfvertrouwen krijgen
- sparren over de voor jouw belangrijke zaken in het leven
- meer plezier krijgen in je leven
- leren om makkelijker beslissingen te kunnen nemen
- herstellen van verbroken contacten met familieleden en/of vrienden
- meer energie krijgen
- verminderen van spanningen en stress
- beter leren omgaan met partners/vrienden en andere mensen in je sociale omgeving

Wanneer je een specifieke vraag hebt over iets waar je mee rond loopt, schroom dan niet om contact met mij op te nemen voor een persoonlijk advies.

Wat is het verschil tussen coaching en counseling?

Coaching is actiegericht. Door middel van opdrachten en oefeningen wordt geprobeerd om je in beweging te krijgen. Coaching kun je ook zien als een soort stok achter de deur. Je gaat met een opdracht naar huis en je weet dat er naderhand naar gevraagd wordt.

Bij counseling ligt de nadruk meer op inzicht en het aanspreken van je eigen vermogen om problemen op te lossen. Dit heeft als voordeel dat de oplossingen die er worden gevonden meer bij  jou passen en zodoende ook beter eigen gemaakt worden. Natuurlijk geef ik ook aanwijzingen zeker wanneer ik merk dat je vast bent gelopen. Daarnaast proberen we steeds om jouw gevoelens, gedachten en gedrag inzichtelijk te krijgen en te houden.

Een goede coach kan naadloos overgaan van coaching naar counseling en andersom.

Coaching en life-coaching

Coaching wordt vaak kortdurend ingezet als een los traject voor een specifiek probleem. Er zijn echter ook langere trajecten mogelijk waarbij je de coach een persoonlijke coach is, die ingeschakeld wordt op de momenten dat jezelf het nodig acht. Dit noemen we lifecoaching. Doordat de life coach op de hoogte is van jouw leven en persoonlijke ervaringen, kan hij je snel en effectief ondersteunen. De lifecoach is hier jouw persoonlijke sparringpartner.

Lees hier meer over life-coaching

Relatiecoaching, coaching voor je relatie

Relatiecoaching is een lichtere vorm van relatietherapie. Hierbij wordt d.m.v. het gebruik van een aantal praktische handvatten en tips een positieve draai gegeven aan je relatie. De relatiecoach helpt je hierbij. Hij vertelt wat je kunt en moet doen en bewaakt jullie proces. In het kort komt dit er op neer dat je thuis aan de slag gaat met oefeningen waarbij er regelmatig wordt gekeken of dit ook voor jullie werkt. Soms kan een andere aanpak dan nodig zijn of kan er individuele hulp voor één van de partners worden ingezet. Het is maar net wat er op dat moment nodig is.

Lees hier meer over relatiecoaching

Voordelen van coaching in deze praktijk

Coaching zoals ik die geef heeft een aantal belangrijke kenmerken:

- het is laagdrempelig; veiligheid en vertrouwen zijn erg belangrijk
- jouw doel wordt goed in de gaten gehouden; doelgerichtheid
- waar nodig zal ik een stok achter de deur zijn; de voortgang houd ik goed in de gaten
- niets is gek of vreemd; je hoeft je niet te schamen, ik ben volledig objectief
- het is warm en ondersteunend; als coach sta ik voor je klaar