Samengesteld gezin relatiecoaching

Stiefgezin - combinatiegezin - patchworkgezin - plusouder gezin

samengesteld gezinProblemen in een samengesteld gezin

Om als partners om te gaan met een samengesteld gezin is altijd moeilijker dan met een zogenaamd kerngezin. Het vergt niet alleen van de opvoeders maar ook van de kinderen veel aanpassingsvermogen. Kinderen gaan vaak heen en weer van het ene gezin naar het andere en kunnen daardoor te maken krijgen met verschillende opvoedstijlen, afspraken en regels. Dat kan verwarrend zijn en speelt vaak loyaliteitsproblemen in de hand. Ook voor stiefouders kan het extra moeilijk zijn. Zij zijn immers niet de echte vader of moeder van de stiefkinderen waardoor er allerlei problemen op het gebied van autoriteit kunnen ontstaan. De biologische vaders en moeders hebben een spilfunctie. Zij staan tussen exen, hun eigen partner, kinderen en stiefkinderen in. Ook hier spelen vaak loyaliteitsconflicten en problemen op het gebied van autoriteit. De complexiteit van een samengesteld gezin kan een wissel trekken op je relatie.

Effectieve Relatiecoaching voor (stief)ouders

Deze relatiecoaching is er als eerste op gericht om snel effectief te zijn. Je wordt immers dagelijks met deze problemen geconfronteerd en dit kost vaak teveel energie. We proberen dan ook zo spoedig mogelijk d.m.v. handvatten grip te krijgen op de situatie zodat het voor iedereen weer prettiger wordt. Daarna kijken we ook naar hoe je het samen ook weer gevoelsmatig wat fijner kunt krijgen.

Niet alle problemen zijn altijd op te lossen. Je hebt immers te maken met derden in de vorm van ex-partners of partners van ex-partners. Je kunt echter wel samen met de relatiecoach strategieën bedenken die een positieve invloed kunnen hebben op deze contacten. Ook hier zal, indien nodig, tijd aan worden besteed.

De relatiecoach kan je helpen om objectief en met een frisse blik naar de relatie te kijken, zodat nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden. Vervolgens ga je samen aan de slag om deze mogelijkheden ook daadwerkelijk om te zetten in oplossingen.

Waarom kiezen voor relatiecoaching bij deze praktijk?

Relatieproblemen zijn meestal erg persoonlijk, en ik heb dan ook voor een persoonlijke benadering gekozen. Het is belangrijk dat je jezelf op je gemak voelt, maar ook dat je verder komt. Wanneer hier wat extra tijd of aandacht voor nodig is, zal dit dan ook worden ingezet. Het uiteindelijke doel van relatietherapie is om de neerwaartse spiraal te doorbreken en om er voor te zorgen dat beide partners zich prettiger voelen. Veel cliënten vinden het ook prettig, dat ik als coach, zelf ook een samengesteld gezin heb, die in volle harmonie goed werkt voor zowel partners als ex-partners.

Relatiecoaching samengesteld gezin, de stapsgewijze aanpak

  1. inzichtelijk maken van de loyaliteitsconflicten
  2. inzichtelijk maken van autoriteitsproblemen
  3. inzichtelijk maken van relatieproblemen
  4. aanpakken van deze conflictsituaties op een manier waar iedereen tevreden mee is
  5. communicatie tussen partners en ex-partners verbeteren
  6. handvatten geven zodat in de toekomst niet dezelfde problemen ontstaan

Na ieder traject blijft altijd de mogelijkheid bestaan om mij te bellen of te mailen over specifieke problemen. Wanneer het nodig is plannen we dan gewoon weer een gesprek in.