Komst 2e kind vaak grotere impact

Het ouderschap wordt vaak geromantiseerd. We dromen over een fijn gezinsleven waarin iedereen gelukkig is. De komst van een eerste kind is meestal ook super. Dit gaat de meeste mensen dan ook redelijk makkelijk af. Er is veel belangstelling vanuit de sociale omgeving en dat is fijn. Het is ook redelijk makkelijk om met één kind samen op stap te gaan en ook een oppas vinden is niet al te moeilijk. Ook de nieuwe ervaringen met dit eerste kind hebben vaak grote positieve impact op ons geluksgevoel. Een eerste glimlach, het eerste woordje, de stapjes, enzovoort. Met dit blije gevoel beginnen we vaak aan een tweede kind.

Wanneer het tweede kind wordt geboren bemerken veel ouders dat dit toch een grotere impact heeft op hen dan dat ze verwacht hadden. Nu moet je namelijk ineens je tijd en aandacht verdelen over twee kinderen. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar even iets voor jezelf gaan doen wanneer er ééntje slaapt. Die ander kan wakker zijn. Sommige ouders bemerken dat ze ineens toch minder tijd meer hebben voor zichzelf en/of voor elkaar. Ouders proberen elkaar vaak ook te ontlasten waardoor ieder wat tijd voor zichzelf heeft. Dit is echter geen tijd voor elkaar! Vaak zie je dat hiermee de romantiek ver te zoeken is en dat er steeds minder echt met elkaar gesproken wordt. Hierdoor worden problemen niet snel opgemerkt en besproken waardoor spanningen binnen relaties kunnen ontstaan.

Werken aan de relatie

Om de relatie weer op de rit te krijgen na de komst van het tweede kind, zal je er aan moeten werken. Dit kost tijd en energie, en dat zijn juist de dingen die je op dat moment vaak mist. Het kan dan verstandig zijn om je hierbij te laten helpen door een relatiecoach. Die kan dan namelijk even een stok achter de deur zijn. Je zal merken dat wanneer je positief opbouwend samenwerkt aan de relatie en het gezin, dat spanningen verdwijnen en de energie toeneemt.

Welke relatieproblemen kunnen o.a. aan de orde komen?

Ieder koppel is anders en dus ook de problemen die men kan ervaren na de komst van het tweede kind.

De verdeling van de huishoudelijke taken: Na de komst van het tweede kind is er meestal veel meer huishoudelijk werk. Afspraken die jullie hier voorheen over hadden kunnen wellicht niet werken.

Verschillende opvoedstijlen: Hoe je partner kinderen opvoedt, zie je pas, wanneer je er daadwerkelijk mee begint. Soms botst dit, omdat niet iedereen dezelfde opvoeding heeft gehad.

Intimiteit- en seksuele-problemen: Na de zwangerschap breekt er meestal een intensieve periode aan van weinig slaap. Daarnaast schieten sommige partners geheel in de moederrol of vaderrol.

Te weinig tijd samen: Voorheen was de tijd die je samen had ook voor jullie samen waardoor de focus ook op de relatie lag. Met een kind erbij verschuift de focus, waardoor je tijd voor elkaar kunt gaan missen.

De invloed van grootouders: Ook voor de ouders van beide partners breekt een nieuwe tijd aan. Zij zijn grootouders geworden en de manier waarop ze deze rol vervullen, kan botsen met hoe je het graag zelf zou willen hebben.

Geld en financiële afhankelijkheid: Kinderen kosten vaak meer dan je denkt. Daarnaast gaat een of beide partners vaak minder werken en is er ook opvang nodig. Hierdoor is er minder geld en wordt je financieel meer van elkaar afhankelijk.

Jezelf verliezen: Na de zwangerschap ben je naast dat je partner bent nu dus ook ouder en opvoeder geworden. Toch ook is tijd voor jezelf nodig. Dit komt vaak op de laatste plaats.

Relatiecoaching als hulpmiddel

Wanneer je merkt dat je een beetje de grip verliest op de dingen die er gebeuren dan is het verstandig om hulp in te roepen. Wacht niet totdat de spanningen te hoog zijn geworden en je helemaal niet meer kunt genieten van je partner en/of je kinderen. Tijdens relatiecoaching worden de problemen die er spelen op een objectieve manier besproken. Daarnaast krijg je ook handvatten mee zodat je er ook effectief iets aan kan doen. De relatiecoach bewaakt dit proces zodat jullie ook daadwerkelijk verder komen. Een fijne relatie waarbij je beiden geniet van de kinderen is hierbij het doel!