Komst 2e kind vaak grotere impact

Wanneer een tweede kind wordt geboren bemerken veel ouders dat dit een grotere impact heeft op hen dan dat ze verwacht hadden. Nu moet je namelijk ineens je tijd en aandacht verdelen over twee kinderen. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar even iets voor jezelf gaan doen wanneer er eentje slaapt. Het andere kind kan wakker zijn en er zijn vaak meer huishoudelijke- en zorg-taken die dan gedaan moeten worden. Sommige ouders bemerken dat ook dat ze ineens minder tijd meer hebben voor zichzelf. Wanneer je elkaar vervolgens probeert te ontlasten heb je wel weer tijd voor jezelf, maar weer geen tijd samen. Vaak zie je dat hiermee de romantiek ver te zoeken is en dat er steeds minder echt met elkaar gesproken wordt. Hierdoor worden problemen niet snel opgemerkt waardoor spanningen binnen relaties kunnen ontstaan.

Werken aan de relatie

Om de relatie weer op de rit te krijgen na de komst van het tweede kind, zal je er aan moeten werken. Dit kost tijd en energie, en dat zijn juist de dingen die je op dat moment vaak mist. Het kan dan verstandig zijn om je hierbij te laten helpen door een relatiecoach. Die kan dan namelijk even een stok achter de deur zijn. Je zal merken dat wanneer je positief opbouwend samenwerkt aan de relatie en het gezin, dat spanningen verdwijnen en de energie toeneemt.

Welke relatieproblemen kunnen o.a. aan de orde komen?

Ieder koppel is anders en dus ook de problemen die men kan ervaren na de komst van het tweede kind.

Te weinig tijd samen: Voorheen was de tijd die je samen had ook voor jullie samen waardoor de focus ook op de relatie lag. Met een kind erbij verschuift vaak de focus, waardoor je tijd voor elkaar kunt gaan missen.

De verdeling van de huishoudelijke taken: Na de komst van het tweede kind is er meestal veel meer huishoudelijk werk. Afspraken die jullie hier voorheen over hadden kunnen wellicht niet werken.

Verschillende opvoedstijlen: Hoe je partner kinderen opvoedt, zie je pas, wanneer je er daadwerkelijk mee begint. Soms botst dit, omdat niet iedereen dezelfde opvoeding heeft gehad.

Intimiteit- en seksuele-problemen: Na de zwangerschap breekt er meestal een intensieve periode aan van weinig slaap. Daarnaast schieten sommige partners geheel in de moederrol of vaderrol.

De invloed van grootouders: Ook voor de ouders van beide partners breekt een nieuwe tijd aan. Zij zijn grootouders geworden en de manier waarop ze deze rol vervullen, kan botsen met hoe je het graag zelf zou willen hebben.

Geld en financiële afhankelijkheid: Kinderen kosten vaak meer dan je denkt. Daarnaast gaat een of beide partners vaak minder werken en is er ook opvang nodig. Hierdoor is er minder geld en wordt je financieel meer van elkaar afhankelijk.

Jezelf verliezen: Na de zwangerschap ben je naast dat je partner bent nu dus ook ouder en opvoeder geworden. Toch ook is tijd voor jezelf nodig. Dit komt vaak op de laatste plaats.

Relatiecoaching als hulpmiddel

Wanneer je merkt dat je langs elkaar aan het leven bent en/of alleen maar bezig bent met zorgen dan is het verstandig om hulp in te roepen. Wacht niet totdat de spanningen te hoog zijn geworden en je helemaal niet meer kunt genieten van je partner en/of je kinderen. Tijdens relatiecoaching worden de problemen die er spelen op een prettige laagdrempelige manier besproken. Ook krijg je handvatten mee zodat je er ook snel iets aan kan doen. Als relatiecoach bewaak ik dit proces zodat jullie ook daadwerkelijk verder komen. Een fijne relatie waarbij je beiden geniet van de kinderen is hierbij het doel!