Relatietherapie bij ontrouw

relatietherapie ontrouw

Omgaan met ontrouw

Wanneer je partner vreemd is gegaan roept dit meestal heftige emoties op. Goed met elkaar praten is dan ook vaak erg moeilijk. Verwijten vliegen regelmatig heen en weer en vaak ontstaan er de grootste ruzies. Op deze manier met elkaar omgaan kost enorm veel energie en hiermee schiet je ook niet veel op.

Wil je kijken of er nog mogelijkheden zijn om toch samen verder te kunnen gaan, dan is het essentieel dat je op een normale manier weer met elkaar gaat communiceren. Zeker wanneer je samen een gezin hebt is het nodig om zo snel mogelijk weer tot een wat rustiger manier van omgang te komen.

Relatietherapie is bij stressvolle situaties als deze bijzonder zinvol. De relatiecoach is namelijk een objectieve buitenstaander, die er op getraind is om emotionele gesprekken te leiden en te begeleiden. Hij zorgt er voor dat je weer op een goede manier samen kunt praten en dat je handvatten mee krijgt zodat je dit ook zonder begeleiding kunt.

Naast deze begeleiding op het communicatieve vlak, is er ook ondersteuning op sociaal en emotioneel vlak. Hierbij kijken we of beide partners weer vertrouwen kunnen krijgen in elkaar en de relatie.

Wat is het doel van relatietherapie bij ontrouw?

- Crisismanagement zodat er niet nog meer stuk gaat
- Beide partners op emotioneel vlak ondersteunen
- De spanning laten afnemen zodat er ruimte is om de relatie te bekijken
- Inzichtelijk maken van onderliggende relatieproblemen die spelen
- Gericht relatieproblemen oplossen
- Communicatie verbeteren
- Kijken of gevoelens voor elkaar er nog zijn, of dat deze nog te herstellen zijn
- Handvatten geven zodat in de toekomst niet dezelfde relatieproblemen ontstaan

In geval van ontrouw komen de meeste mensen eerst samen op gesprek. Tijdens dit gesprek bepalen we de te volgen strategie. Het kan zijn dat je samen relatietherapie gaat volgen en/of een individueel traject in gaat.

Leren omgaan met gevoelens die door vreemdgaan zijn ontstaan

Wanneer je met ontrouw geconfronteerd wordt, tast dit meestal je zelfvertrouwen aan. Het vertrouwen in je partner is vaak ver te zoeken. In dergelijke omstandigheden worden vaak mobieltjes gecheckt, internetpagina’s nagelopen en wordt de “vreemdganger” nauwlettend in de gaten gehouden. Soms word je helemaal gek van jezelf. Pijn, boosheid en verdriet voeren vaak de boventoon. Hoe je hiermee kunt omgaan is een belangrijk onderdeel van de gesprekken. Daarnaast bouwen we samen aan je zelfvertrouwen en kijken of er nog echt een basis is om de relatie voort te zetten.

Omgaan met schuldgevoel na ontrouw

De partner die vreemd is gegaan, heeft vaak te kampen met schuldgevoelens en schaamte t.o.v. zijn of haar partner. Vaak voelt de situatie ook aan als een persoonlijk falen. Counseling en coaching kunnen je helpen om te leren omgaan met deze gevoelens. Dit is belangrijk, want ook deze partner moet zichzelf weer op de rit krijgen, om eventueel weer te kunnen werken aan de relatie.

Omgaan met verliefdheid

Naast schuldgevoelens en schaamte, komt het ook voor dat de partner die overspel heeft gepleegd, meer voelt voor degene met wie hij of zij vreemd is gegaan. Wanneer je ondanks deze gevoelens toch objectief wil proberen te kijken naar je relatie, kan dit soms erg moeilijk zijn, zeker wanneer de "nieuwe vlam" nog in je leven aanwezig is. De relatiecoach kan je in dit geval helpen om de wirwar van gevoelens en gedachtes te ordenen, zodat de situatie helderder voor je wordt. Hoe je het beste om kunt gaan met de situatie komt natuurlijk ook aan bod.


Willen jullie ook hulp bij het omgaan met ontrouw neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we welke hulp er nodig is. Daarnaast kunnen jullie in dit gesprek zien of ik als hulpverlener bij jullie aansluit.

Tags: emotionele ontrouw, tijdelijk uit elkaar , liefde terug winnen, is er nog gevoel, huwelijkstherapie, emotionele affaire