Broer-zus relatie

Wat is een broer-zus relatie?

Sommige mensen verliezen het gevoel dat ze nodig hebben om hun partner als echt aantrekkelijk te kunnen zien. Je partner voelt dan aan als een goede vriend(in). Je mist echter de spanning (passie) die je nodig hebt om te kunnen verlangen naar je partner. Dit vertaalt zich meestal door in sleurgevoelens en intimiteitsproblemen. Een relatie die werkt als samenwerkingsverband maar waarbij wederzijdse aantrekkingskracht ontbreekt noem je een broer-zus relatie. Regelmatig gebeurt het dat maar één van beiden zich zo voelt. Dat is  erg confronterend omdat je je partner, die in dit geval aanvoelt als goede vriend(in), geen pijn wilt doen, terwijl je dit dan onbedoeld wel doet.

Oorzaken van een broer-zus relatie zijn meestal te vinden in:

- teveel dingen samen doen;
- het ontbreken aan initiatief;
- verschillende levensvisies;
- gemis aan passievolle dingen in de relatie of het leven;
- het ontbreken van een eigen leven.

Vaak spelen dit soort dingen al lang voordat het echt als probleem wordt gezien. Dit komt doordat er geen of weinig ruzie is. Er is eerder sprake van gelatenheid. De sociale omgeving helpt vaak ook niet mee. Door het ontbreken van ruzies lijkt het voor de buitenwereld allemaal goed te gaan ("Jullie zijn toch zo'n leuk stel!"), waardoor hulp meestal laat of zelfs niet op gang komt.

Onderzoek de oorzaken van de broer-zus relatie

Het ontstaan van een broer-zus relatie kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zijn dat je partner wat saaier is geworden. Het kan ook dat je teveel op elkaar gericht bent geraakt en te weinig individuele leuke dingen doet. Een andere oorzaak is dat het leven voor jou überhaupt al een sleur is. Vaak is het een combinatie van factoren. Wat de oorzaak ook is, lukt het jullie niet om hier een verandering in aan te brengen. Sommige mensen kunnen er niet over praten of begrijpen elkaar niet. Anderen lukt dit wel maar krijgen het niet voor elkaar om elkaar echt te stimuleren. Dit geeft het gevoel van onmacht. Binnen mijn praktijk proberen we hier zo snel mogelijk verandering in aan te brengen. Stapsgewijs onderzoek je de oorzaken en waar mogelijk krijg je handvatten mee om de situatie op een positieve manier te veranderen. Gesprekken kunnen samen als koppel plaatsvinden, maar ook individueel indien gewenst, om persoonlijke dingen aan te pakken.

Aantrekkingskracht vergroten

Aantrekkingskracht zorgt ervoor dat je elkaar aandacht geeft. In broer-zus relatie is er vaak geen gebrek aan oppervlakkige aandacht maar mist men wel diepere aandacht. Ook hier kun je als stel vaak aan werken!  Een andere vorm van aandacht is het elkaar op een positieve manier prikkelen zodat je passie voelt. Dat kunnen mentale prikkels zijn (“Wat gaaf dat zij dit doet! Dit had ik nooit verwacht! Zo ken ik haar niet!”) of fysieke prikkels (“Wat ziet hij er lekker uit! Wauw wat is hij mooi!”). Vaak heeft dit te maken met hoe een partner in het leven staat en hoe deze hiermee omgaat. Wil je hier iets aan doen, dan moet de focus niet teveel op de relatie liggen, maar juist op de partners individueel. Hier kun je dan ook individueel aan werken. Daarnaast kijken we er ook naar hoe je als partners met gevoelens omgaat en hoe grenzen worden aangegeven en worden bewaakt. Dit heb je nodig om ook in de toekomst niet dezelfde problemen te krijgen. Wanneer je waar nodig kritisch op elkaar kunt zijn geef je hiermee elkaar ook de kans om tijdig bij te kunnen sturen.

Kennismakingsgesprek

Het is vaak een hele stap om je problemen met een hulpverlener te bespreken. Dat begrijp ik goed. Wanneer echter één van jullie beiden de aantrekkingskracht mist is het wel erg belangrijk om hier iets aan te doen. Doe je immers niets, dan wordt het vaak steeds erger waardoor de kansen voor de relatie verkeken zijn. Een gesprek over een mogelijke plan van aanpak voor de relatie wordt meestal ervaren als erg fijn. Veel mensen zeggen mij dat ze dit eigenlijk veel eerder hadden moeten doen. Zet je dus over dit ongemakkelijke gevoel heen en ga een gesprek aan. Je mag er altijd over nadenken en niet hoeft. Het kost je maar een half uur van je tijd.