Relatieproblemen Communicatie

relatieproblemen communicatieElkaar niet meer begrijpen

Het kan echt pijn doen wanneer je merkt dat je niet echt meer tot je partner doordringt. Voorheen konden jullie zo goed praten. Vaak voel je je wellicht nu alleen. Je vraagt je dan misschien af hoe het toch komt dat jullie elkaar niet meer begrijpen of willen begrijpen. Heel vaak zijn dit soort relatieproblemen communicatie problemen. Wanneer je er op tijd bij bent zijn dit soort problemen vaak op te lossen. Dit gaat echter niet vanzelf. Hier moet echt aan gewerkt worden.

 

Oorzaken relatieproblemen communicatie

Wanneer je elkaar net kent hebt je meestal erg veel aandacht voor elkaar. Omdat je je partner leuk vindt en hem of haar voor je wilt winnen, doe je extra je best. Mensen luisteren dan meestal ook veel aandachtiger naar elkaar. Later, wanneer je elkaar beter kent, wil de aandacht nog wel eens afnemen, waardoor er ook minder goed geluisterd wordt. Daarnaast word je soms ook geconfronteerd met elkaars minder goede manier van omgaan met conflicten (heel boos of juist heel stil). Omdat dan emoties vaak omhoog lopen wil dat nog wel eens resulteren in relatieproblemen die niet goed worden opgelost.
Vaak zijn er ook duidelijk aanwijsbare momenten waarop communicatie minder wordt. Zo willen stressvolle periodes, zoals het verliezen van een baan of de ziekte van een dierbare, nog wel eens de communicatie tussen partners verstoren. Ook de komst van een kind zorgt kan ervoor zorgen dat er minder tijd is. Waar je dan voorheen zeeën van tijd had om met elkaar te praten, moet dit dan ineens gebeuren in een veel korter tijdsbestek.

 

Samen de communicatie aanpakken

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kunnen communicatieproblemen op verschillende manieren ontstaan. Er zijn echter wel vaak een aantal overeenkomst hierin. Dit zijn dan ook de punten waaraan je samen met de relatiecoach kunt werken. Het zijn:

  1. De aandacht voor elkaar verbeteren
  2. Leren omgaan met je eigen en elkaars emoties
  3. Op een betere manier om leren gaan met conflicten
  4. Goed leren luisteren (ook al is het druk)
  5. Op een effectieve manier leren aangeven wat je wilt of nodig hebt

Als relatiecoach begeleid ik deze gesprekken. Ik zorg ervoor dat jullie beiden je op je gemak voelt. Hierbij zie ik erop toe dat je over alles kunt praten, ook al gaat dit soms over de minder leuke dingen. Daarnaast geef ik jullie handvatten mee om dit ook thuis te kunnen doen. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je inzichtelijk krijgt wat er allemaal speelt en samen leert om hierover op een goede manier te communiceren.

 

Communicatie in de relatie verbeteren kan soms ook alleen

Wanneer je merkt dat je niet (meer) zo goed met je partner kunt communiceren is het van belang om hier iets aan te doen. Omdat het praten echter juist lastig gaat is het niet altijd makkelijk om je partner zo ver te krijgen om hier aan te werken. Binnen mijn praktijk bied ik dan ook de mogelijkheid om eventueel individueel hier een start mee te maken. Bij communicatie gaat het immers om een wisselwerking tussen partners. Wanneer jij op een positieve manier iets verandert in jullie omgang is het heel goed mogelijk dat je partner volgt. Individuele relatietherapie kan dus echt een verschil maken.

Scroll to top