Communicatieproblemen in je relatie oplossen

Begeleiding in communicatie werkt echt!

Wanneer je communicatieproblemen in je relatie hebt, dan word je snel boos op elkaar,irriteer je elkaar en voel je je niet begrepen. Vaak gaat dit gepaard met stem verheffen of is het juist oorverdovend stil. Ik begrijp dat je  je dan niet kan voorstellen hoe je dit ooit zou kunnen doorbreken. Vaak ervaar je namelijk al langer communicatieproblemen en heb je nog maar weinig geloof er in dat jouw partner hierin kan veranderen. Toch is er hoop! Wanneer je namelijk bij mij samen een gesprek aan gaat, dan ben je niet thuis en zit er ook nog eens iemand bij die het gesprek begeleid en je handvatten geeft. Dit resulteert vaak al heel snel in een verbetering van de communicatie!

Goede communicatie is essentieel voor je relatie

Goed met elkaar praten is essentieel om elkaar te kunnen zeggen wat je fijn en niet fijn vindt en wat je wel en niet nodig hebt. Ook problemen worden dan benoemd en hebben een kans opgelost te worden. Wanneer partners niet goed met elkaar communiceren ontstaan er vaak allerlei andere relatieproblemen. Door communicatieproblemen niet op tijd aan te pakken kan het helemaal uit de hand lopen.

Relatietherapie is een veilige manier waarmee je jullie communicatie kunt verbeteren. Er is ruimte om dingen uit te spreken die gevoelig liggen of ingewikkeld zijn. De relatiecoach begeleidt dit proces. Hij is een onafhankelijk persoon die er voor zorgt dat het gesprek constructief blijft en dus niet tot een crisis leidt. Daarnaast krijg je handvatten mee om ook thuis op een betere constructievere manier met elkaar in gesprek te gaan en te blijven.

Oorzaken communicatieproblemen

Voor veel mensen is het erg verwarrend wanneer er problemen in de communicatie ontstaan. Aan het begin van de relatie leek het immers allemaal goed te gaan en luisterde je ook echt naar elkaar. Dit komt doordat in het begin je meestal veel meer aandacht hebt voor elkaar. Tijd voor je partner maken is iets waar je je juist voor inzet! Omdat je je partner ook erg leuk vindt en hem of haar voor je wilt winnen, doe je extra je best. Mensen luisteren dan meestal ook veel aandachtiger naar elkaar. Later, wanneer je elkaar beter kent, wil de aandacht nog wel eens afnemen, waardoor er ook minder goed geluisterd wordt. Daarnaast word je soms ook geconfronteerd met elkaars minder goede manier van omgaan met gevoelens en conflicten. Hierdoor worden problemen vaak niet goed opgelost.

Naast elkaars communicatie-kwaliteiten zijn er vaak ook duidelijk aanwijsbare momenten waarop communicatie minder wordt. Zo willen stressvolle periodes, zoals het verliezen van een baan of de ziekte van een dierbare, nog wel eens de communicatie tussen partners verstoren. Ook de komst van een kind zorgt kan ervoor zorgen dat er minder tijd is. Waar je dan voorheen zeeën van tijd had om met elkaar te praten, moet dit dan ineens gebeuren in een veel korter tijdsbestek.

Samen de communicatie aanpakken

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kunnen communicatieproblemen op verschillende manieren ontstaan. Er zijn echter wel vaak een aantal overeenkomst hierin. Dit zijn dan ook de punten waaraan je samen met de relatiecoach kunt werken. Het zijn:

  1. De aandacht voor elkaar verbeteren
  2. Leren omgaan met je eigen en elkaars emoties
  3. Op een betere manier om leren gaan met conflicten
  4. Goed leren luisteren (ook al is het druk)
  5. Op een effectieve manier leren aangeven wat je wilt of nodig hebt

Als relatiecoach begeleid ik deze gesprekken. Ik zorg ervoor dat jullie beiden je op je gemak voelt. Hierbij zie ik erop toe dat je over alles kunt praten, ook al gaat dit soms over de minder leuke dingen. Daarnaast geef ik jullie handvatten mee om dit ook thuis te kunnen doen. Dit bij elkaar zorgt ervoor dat je inzichtelijk krijgt wat er allemaal speelt en samen leert om hierover op een goede manier te communiceren.

Communicatie in de relatie verbeteren kan ook alleen

Wanneer je merkt dat je niet (meer) zo goed met je partner kunt communiceren is het van belang om hier iets aan te doen. Omdat het praten echter juist lastig gaat is het niet altijd makkelijk om je partner zo ver te krijgen om hier aan te werken. Binnen mijn praktijk bied ik dan ook de mogelijkheid om eventueel individueel hier een start mee te maken. Bij communicatie gaat het immers om een wisselwerking tussen partners. Wanneer jij op een positieve manier iets verandert in jullie omgang is het heel goed mogelijk dat je partner volgt. Individuele relatietherapie kan dus echt een verschil maken.


Lees ook: Gemis aan diepgang