Emotionele ontrouw

Wat is emotionele ontrouw?

Emotionele ontrouw is het delen van je diepste gedachtes en gevoelens met iemand anders dan je partner en dit verborgen houden. Degene die op dit gebied ontrouw is houdt dit geheim omdat deze weet dat dit contact verder gaat dan dat een partner fijn zou vinden. De contacten hoeven overigens niet per se seksueel getint te zijn. Het kan ook over persoonlijke dingen waar de andere partner niet van op de hoogte is. Hierdoor voelt deze partner zich buitengesloten en op een tweede plaats staan.

Iemand die emotioneel ontrouw is heeft (nog) geen seksueel contact gehad met die ander. Hierdoor kan het allemaal heel onschuldig lijken. Het feit echter, dat er iets is wat geheim is voor je partner en niet voor die ander, geeft je partner bijna hetzelfde gevoel als dat je wel daadwerkelijk seks met die persoon zou hebben.

Doordat je tegenwoordig op allerlei manieren contact kunt hebben door bijvoorbeeld te chatten of te appen kun je in dezelfde ruimte zijn als je partner en een emotionele affaire met iemand onderhouden. De mate van emotionele ontrouw varieert van “onschuldige” ontmoetingen bij de koffieautomaat op kantoor tot urenlange chat-sessies op internet. Het geheim dat wordt mee gedragen staat tussen partners in. Meestal heeft het als gevolg dat partners steeds meer uit elkaar groeien.

emotionele ontrouw

Hoe ontstaat emotionele ontrouw?

Je kunt in een emotionele affaire belanden wanneer je niet goed bij jezelf stil staat en dus geen verantwoordelijkheid neemt voor waar je mee bezig bent. Als mens en als partner heb je nu eenmaal sociale contacten en daar is ook niks mis mee, zolang je er maar wel op let dat je hierin niet te ver gaat. Je kunt twisten over wat "te ver" is, maar in ieder geval een gulden regel binnen partnerrelaties is, dat je niet iets doet waardoor je partner (emotionele)pijn zou kunnen krijgen.

Een van de grootste oorzaken van emotionele ontrouw is, dat degene die dit doet, niet bewust met zijn of haar eigen gevoelens en/of die van hun partner omgaat. Je staat dan dus niet goed genoeg stil bij wat jezelf voelt of je partner zou kunnen voelen. Hierdoor stop je dus niet op tijd. Een reden dat mensen soms zo onbewust bezig zijn kan zijn dat ze teveel spanning ervaren en/of aandacht en spanning missen in hun leven. Omdat ze dit niet willen voelen en het dus weg slikken, pakken ze ook niet de oorzaak aan van waarom ze zich zo voelen. Die gevoelens kunnen overigens overal vandaan komen. Het hoeft niet per se aan hun partnerrelatie te liggen. Het kan bijvoorbeeld ook komen door stressvol werk of een gebrek aan leuke activiteiten en hobbies in het persoonlijk leven.

Wanneer deze negatieve gevoelens wel uit de partnerrelatie komen dan zijn er dus relatieproblemen. Soms zijn deze dan dus nog niet besproken of opgemerkt. Het kan zijn dat één van de partners aandacht en/of spanning mist. Hierdoor kan deze partner meer open gaan staan voor andere personen. Dit is natuurlijk geen oplossing, maar helaas gebeurt dit soms. Het vertrouwen in elkaar neemt hierdoor meestal ontzettend af. Dit geeft dus, naast de bestaande problemen, een extra complicatie aan het geheel.

Bij een emotionele affaire zijn er vaak diepere gevoelens opgebouwd met een ander. Dit geeft meestal meer verbondenheid dan de fysieke daad van seks. Wanneer een emotionele affaire aan het licht komt,  ontstaan vaak erg veel spanningen en wordt het vertrouwen in elkaar op de proef gesteld. Het verminderen van deze spanningen, het bouwen aan het vertrouwen en het oplossen van onderliggende relatieproblemen heeft daarom binnen relatietherapie de hoogste prioriteit.

 

 

√ Geen wachtlijst
√ Ook in de avonduren
√ Privacy gegarandeerd
√ Veel ervaring

Relatietherapie bij emotionele ontrouw

Ondanks dat emotioneel vreemdgaan relaties kan beschadigen, kan het toch ook leiden tot betere communicatie met meer diepgang. De relatie kan dan voor beiden fijner worden dan voorheen. Wanneer je jezelf onder ogen durft te komen en compleet eerlijk bent met jezelf en je partner, kun je hiermee je relatie verstevigen en de affaire achter je laten. Dit proces wordt op een prettige manier door de relatiecoach begeleid. Samen kijken we op een opbouwende manier naar de relatieproblemen die spelen, met als doel deze op te lossen. Hierdoor kun je weer een fijne prettige partner voor elkaar zijn.

Hulp voor jezelf

Wanneer je met emotionele ontrouw geconfronteerd wordt, tast dit meestal je zelfvertrouwen aan. Ook het vertrouwen in je partner is vaak ver te zoeken. In dergelijke omstandigheden worden vaak mobieltjes gecheckt, internetpagina’s nagelopen en wordt de “vreemdganger” nauwlettend in de gaten gehouden. Soms word je helemaal gek van jezelf. In dergelijke gevallen kan het fijn zijn om ook individueel gesprekken te voeren. We praten dan over hoe je je voelt, bouwen aan je zelfvertrouwen en kijken of er nog echt een basis is om de relatie voort te zetten. Vaak luchten dit soort gesprekken enorm op en geeft het ook handvatten om verder mee te komen.

Ook voor de partner die de emotionele affaire heeft gehad is het goed om soms eens alleen te komen praten. Dit kan helpen om de zaken weer op een rijtje te krijgen. Wellicht voel je erg veel voor degene met wie je de emotionele affaire hebt gehad of voel je je heel erg schuldig en weet je niet goed hoe je nu verder wilt gaan. De relatiecoach helpt je om de wirwar van gevoelens en gedachtes te ordenen, zodat de situatie helderder voor je wordt. Daarnaast worden ook hier handvatten aangereikt om verder te komen.

Scroll to top