Emotionele ontrouw
Wat is emotionele ontrouw?
Emotionele ontrouw is het delen van je diepste gedachtes en gevoelens met een ander en dit verborgen houden omdat je weet dat je partner dit niet zou goedkeuren. De persoon met wie de geheimen wel gedeeld worden, wordt zo emotioneel steeds belangrijker. De contacten hoeven overigens niet per se seksueel getint te zijn. Het kan ook over persoonlijke dingen gaan waar een partner niet van op de hoogte is. Hierdoor voelt deze zich buitengesloten en op een tweede plaats staan.
Iemand die emotioneel ontrouw is heeft (nog) geen seksueel contact gehad met die ander. Voor hem of haar kan het allemaal heel onschuldig lijken. Het feit echter, dat er iets is wat geheim is voor je partner en niet voor die ander, geeft je partner bijna hetzelfde gevoel als dat je daadwerkelijk seks met die persoon zou hebben. Het geheim dat wordt mee gedragen staat tussen partners in. Meestal heeft het als gevolg dat partners steeds meer uit elkaar groeien.
Emotionele ontrouw en grenzen
Soms ontstaat emotionele ontrouw door een gemis in de huidige relatie. Je mist bijvoorbeeld aandacht of spanning. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Een emotionele affaire kan ook ontstaan wanneer je niet goed stil staat bij je eigen acties en dus geen verantwoordelijkheid neemt voor waar je mee bezig bent. Als mens heb je nu eenmaal sociale contacten en daar is ook niks mis mee, zolang je er maar wel op let dat je hierin niet te ver gaat. Je kunt twisten over wat "te ver" is maar in ieder geval een gulden regel binnen partnerrelaties is, dat je geen dingen doet die je partner pijn doen of die geheim voor hem of haar zijn. Wanneer je als partners samen bezig gaat om dit probleem aan te pakken is het dan ook belangrijk om duidelijke grenzen te scheppen in wat wel en niet kan.
Lees ook: Wanneer is iets ontrouw?
Spanningen en emotionele ontrouw
Bij een emotionele affaire zijn er vaak diepere gevoelens opgebouwd met een ander. Dit geeft meestal meer verbondenheid dan de fysieke daad van seks. Wanneer een emotionele affaire aan het licht komt, ontstaan vaak erg veel spanningen en wordt het vertrouwen in elkaar op de proef gesteld. Het verminderen van deze spanningen, het bouwen aan het vertrouwen en het oplossen van onderliggende relatieproblemen heeft daarom binnen relatietherapie de hoogste prioriteit.
Ontrouw of niet, wel werken aan je relatie!
De aanpak van emotionele ontrouw verschilt vaak net iets met de aanpak van fysieke ontrouw. Vaak twisten partners nog over of iets überhaupt wel emotionele ontrouw is. Het wordt dan ook vaak gebagatelliseerd. Hiermee wordt de pijn en het verdriet die de ander ervaart soms wel eens afgedaan als onzin en niet terecht. Hier moet dan ook over worden gesproken. Ook al is er niets fysieks gebeurd dan nog heeft emotionele ontrouw namelijk vaak een grote impact op het vertrouwen. Tijdens relatietherapie is dit dan ook één van de aandachtspunten. Vaak ben je dan heel praktisch bezig om de manier van omgang met elkaar te verbeteren. De één moet dan meestal leren om wat meer praten terwijl de ander grip moet proberen te krijgen op de emoties. In dit proces word je intensief begeleid en je krijgt hiervoor ook handvatten mee voor thuis.
Ondanks dat emotioneel vreemdgaan relaties kan beschadigen, kan de relatietherapie die er op volgt uiteindelijk leiden tot betere communicatie met meer diepgang. De relatie kan dan voor beiden fijner worden dan voorheen. Wanneer je jezelf onder ogen durft te komen en compleet eerlijk bent met jezelf en je partner, kun je hiermee je relatie verstevigen en de affaire achter je laten. Hierdoor kun je weer een fijne prettige partner voor elkaar zijn.
Emotionele ontrouw en zelfvertrouwen
Wanneer je met emotionele ontrouw geconfronteerd wordt, tast dit meestal je zelfvertrouwen aan ("Ik ben kennelijk niet aantrekkelijk genoeg meer"). Ook het vertrouwen in je partner is vaak ver te zoeken. In dergelijke omstandigheden worden vaak mobieltjes gecheckt, internetpagina’s nagelopen en wordt de ander nauwlettend in de gaten gehouden. Soms word je helemaal gek van jezelf. In dergelijke gevallen kan het fijn zijn om ook individueel gesprekken te voeren. We praten dan over hoe je je voelt, bouwen aan je zelfvertrouwen en kijken of er nog echt een basis is om de relatie voort te zetten. Vaak luchten dit soort gesprekken enorm op en geeft het ook handvatten om verder mee te komen.
Ook voor de partner die het geheime contact heeft gehad is het goed om soms eens alleen te komen praten. Dit kan helpen om de zaken weer op een rijtje te krijgen. Wellicht voel je erg veel voor degene met wie je de emotionele affaire hebt gehad of voel je je heel erg schuldig en weet je niet goed hoe je nu verder wilt gaan. De relatietherapeut helpt je om de wirwar van gevoelens en gedachtes te ordenen, zodat de situatie helderder voor je wordt. Daarnaast worden ook hier handvatten aangereikt om verder te komen.
Zit je ook in een dergelijke situatie en kom je niet verder? Neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we of de aangeboden hulp bij jullie aansluit en proberen we zo snel mogelijk de negatieve spiraal te doorbreken!