Spanningen en stress

Stapsgewijs aanpakken en oplossen

Het ontstaan van spanning en stress

Iedereen heeft wel eens druk of maakt wel eens iets mee dat net even belangrijker is dan normaal. Deze periodes kunnen gepaard gaan met spanningen en/of lichte stress. Dit kan nuttig zijn, omdat dit je focust op de situatie waarin je je bevindt. Vervelend wordt het echter, wanneer spanningen of stress langer aanhouden dan normaal en je voelt dat je niet meer kan ontspannen. Hierdoor kunnen allerlei psychosomatische klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, maagpijn, pijn in de rug, pijn in de nek en overmatig piekeren.

Spanningen laten afnemen en stress oplossen

Wanneer je het gevoel hebt vast te zitten in deze spanningen of dit stressgevoel, dan kan counseling je helpen. De counselor luistert naar jou, en helpt je waar nodig te relativeren. Er wordt ook gekeken hoe je de spanningsbronnen kunt wegnemen. Heb je het bijvoorbeeld te druk op je werk, of te weinig tijd voor jezelf, dan is het wel goed om ook hier iets aan te veranderen. Hierbij houdt de counselor je een spiegel voor zodat je kunt zien hoe de stress ontstaat. Op deze manier krijg je inzicht in jezelf en hoe het stressgevoel ontstaat. Hierna ga je op een doelgerichte manier, vaak met handvatten aan de slag zodat ook daadwerkelijk de gewenste verandering optreedt.

Naast bezig te zijn met de spanningsbronnen gaan we ook op zoek naar de dingen die jou kunnen helpen om te ontspannen.

Voorkomen van spanningen en stress in de toekomst

Counseling is er vooral op gericht om voor jezelf steeds duidelijk te hebben hoe en wanneer spanningen en stress ontstaan. Wanneer je namelijk op tijd je eigen gevoelens herkent en erkent, kun je ook op tijd sturen, zodat je in de toekomst, niet weer in dezelfde valkuil valt. Tijdens de counselgesprekken, hebben we het dan ook over jouw valkuilen, en hoe je de signalen kunt herkennen die aangeven dat je spanning en stress aan het opbouwen bent.

Lees ook:

Spanningen in relatie