Wat is een Identiteitscrisis?

identiteitscrisis

Wanneer je een identiteitscrisis hebt voel je jezelf erg onrustig maar weet je vaak niet waardoor dit komt. Je mist activiteiten in je leven die je echt raken. Je kunt overigens wel leuke dingen doen maar er echt van genieten lukt vaak niet. Dit kan komen doordat de snaar te lang gespannen is geweest en er iets van binnen stuk is maar ook doordat je te lang dezelfde dingen hebt gedaan. Wanneer dit langer speelt kunnen vragen zoals "Wie ben ik eigenlijk?" of "Waar word ik blij van?" door je hoofd gaan spelen. Deze vragen over je identiteit kenmerken een identiteitscrisis.

Een identiteitscrisis gaat zoals gezegd vaak gepaard met grote onrust. Dit heeft meestal weer zijn weerslag op je sociale omgeving. De mensen om je heen zien namelijk dat er iets aan de hand is, maar je kunt hen niet uitleggen hoe dit komt. Je weet immers zelf niet wat er aan de hand is. Door de onmacht die je dan voelt kan het gebeuren dat je mensen afstoot. Vaak wil je ook alleen gelaten worden.

Waarom sommige mensen wel een identiteitscrisis krijgen en anderen niet, blijft meestal een raadsel. Wanneer kun je bijvoorbeeld een identiteitscrisis krijgen? Heeft het te maken met een specifieke leeftijdsfase? En hoe komt je er van af? Hieronder probeer ik daar wat duidelijkheid in te verschaffen.

Wanneer heb je een identiteitscrisis?

Dat is een goede vraag. Iedereen heeft namelijk wel eens momenten waarop het even wat minder gaat of waarbij je niet goed weet of je iets wel leuk vindt of niet.  Het is dan niet meteen een identiteitscrisis. Dit soort momenten ontstaan overigens vaak ten tijden van stress en/of ander spanningen. Zo kun je bijvoorbeeld stress ervaren op je werk of in je gezin of  een ingrijpende emotionele gebeurtenis mee maken. Op dat soort momenten vind je het gewoonweg allemaal niet leuk. De zaken die ik benoem zijn allemaal dingen van tijdelijke aard. Vaak kom je door het aanpassen van je leven en/of door het verwerken van de emoties vanzelf weer in rustiger vaarwater waarbij je jezelf weer goed begint te voelen. Mensen die te kampen hebben met een identiteitscrisis komen echter niet verder. De onrust is niet van tijdelijke aard en neemt niet af maar wordt vaak steeds sterker.

Iemand die een identiteitscrisis heeft die

  1. is onzeker over het doel of rol in het leven,
  2. heeft het gevoel dat zijn of haar ware persoonlijkheid niet tot zijn recht komt en
  3. heeft vaak het gevoel zichzelf niet “echt” kennen.

Vervolgens ontstaat er een conflict met jezelf omdat:

  1. je een rol vervult (in een baan, opleiding, vriendenkring, partnerrelatie e.d.), maar dat dit niet goed meer aan voelt,
  2. je in je leven je een bepaalde identiteit hebt neer gezet die niet overeenkomt met hoe je je van binnen voelt en
  3. gevoelens naar boven komen, die je niet van jezelf herkent.

Wanneer heb je kans op een identiteitscrisis?

Jongeren hebben vaak last van een identiteitscrisis, omdat zij alle bestaande mogelijkheden van zichzelf en groepen nog moeten verkennen. Zij leren zichzelf steeds meer kennen, waardoor er snel conflicten kunnen ontstaan in bestaande groepen zoals vriendenkringen of de rol die ze daarin hebben.

Identiteitscrisissen komen echter niet alleen bij jongeren voor. Het is namelijk een snelle wereld. Er lijken veel mogelijkheden te zijn, ook als je wat ouder bent, en dus heb je gevoelsmatig ook heel veel keuzes. Daarnaast zit je vaak vast in “oude” rollen en systemen en ben je in het verleden soms “automatisch” (lees: niet bewust) in een bepaalde rol terecht gekomen. Deze rollen hoeven gevoelsmatig echter, niet per se bij je te passen.

Op verschillende punten in het leven is het mogelijk dat mensen dit ervaren, maar vaak heeft het wel te maken met periodes van grote verandering en/of crisis, zoals het overlijden van een dierbare, het meemaken van een burn-out, het beginnen aan een nieuwe baan, het begin of einde van een relatie of de geboorte van een kind. Er zijn ook specifieke levensfases waarin een identiteitscrisis kan optreden en hierdoor kun je te bijvoorbeeld te maken krijgen met een midlifecrisis, dertigerscrisis of het leeg-nest-syndroom.

De identiteitscrisis oplossen

Wanneer je in een identiteitscrisis zit is het fijn wanneer je hier met een objectief en onafhankelijk persoon naar kan kijken zonder dat er meteen allemaal "gedoe" ontstaat.  Hiervoor kun je de expertise van mij als coach gebruiken. Mensen in je eigen sociale omgeving hebben namelijk er toch vaak een mening over en /of geven adviezen waar je niet op zit te wachten.

Vervolgens kijken we naar wat je op dit moment nodig hebt om jezelf weer wat beter te voelen. Sommige mensen  gaan werken aan meer rust, anderen aan juist wat meer uitdaging, maar gewoon even niks doen is vaak ook prima. Het is dus maar net wat jij nodig hebt. Omdat je hierin toch vaak afhankelijk bent van anderen kijken we daarom ook samen hoe je dit op een goede manier  kan aanpakken.

Wanneer je wat verder bent in het traject kan het tijd worden om jezelf goed te analyseren. Omdat dit juist vaak moeilijk is om zelf te doen help ik je hierbij. Stapsgewijs maken we je gevoelens inzichtelijk. Dat is belangrijk, want zolang je jezelf niet goed kent, ben je overgedragen aan (negatieve) gevoelens, die te pas en te onpas, naar boven komen. Ken je jezelf beter, dan heb je ook de mogelijkheid om te sturen op je gevoel. Ook hiervoor krijg je handvatten mee.

Door inzichtelijk te maken, wat jouw rollen zijn in de diverse aspecten van het leven zoals binnen de familie, het werk en binnen je relatie, kan je helpen om je sterker te voelen, in wie je bent. Je bouwt hiermee aan je identiteit. Hierbij helpt het vaak om ook een kijkje in het verleden te nemen. Wanneer je immers weet hoe je gevoelsmatig bent gevormd, kun je gevoelens ook vaak beter een plek geven. Je weet dan immers, waarom je op een bepaalde manier reageert, en dit geeft je ook de mogelijkheid om hierin te sturen.


Wil je kijken of dit iets voor je is, neem dan contact op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kijken we samen naar wat er bij jou speelt en wat je nodig hebt om verder te komen. Daarnaast kun je in dit gesprek zien of ik bij jou aansluit als hulpverlener, want dat is ook belangrijk.

 

Tags: dertigerscrisis, perfectionisme, blokkades opheffen, onrustig gevoel, zelfdiscipline