Identiteitscrisis

Wat is een Identiteitscrisis?

identiteitscrisis

Wanneer je een identiteitscrisis hebt speelt continue de vraag door je hoofd "Wie ben ik eigenlijk?".  Wanneer je niet weet wie je bent, weet je ook niet waar je gelukkig van wordt. Meestal komt dit doordat je passie mist in je leven. Je mist activiteiten die je echt raken. Je kunt overigens wel leuke dingen doen, maar er echt van genieten lukt vaak niet. Een identiteitscrisis gaat daarom ook vaak gepaard met grote onrust. Dit heeft vervolgens weer zijn weerslag op je sociale omgeving. De mensen om je heen zien namelijk dat er iets aan de hand is, maar je kunt hen dit niet uitleggen. Je weet immers zelf niet wat er aan de hand is.

Hoe een identiteitscrisis ontstaat en waarom sommige mensen dit wel krijgen en sommige niet, blijft meestal een raadsel. Wanneer kun je bijvoorbeeld een identiteitscrisis krijgen? Heeft het te maken met een specifieke leeftijdsfase? En hoe komt je er van af? Hieronder probeer ik daar wat duidelijkheid in te verschaffen.

Wanneer heb je een identiteitscrisis?

Dat is een goede vraag. Iedereen heeft namelijk wel eens momenten waarop het even wat minder gaat of waarbij je niet goed weet of je iets wel leuk vindt of niet.  Het is dan niet meteen een identiteitscrisis. Dit soort momenten ontstaan overigens vaak ten tijden van stress en/of ander spanningen. Zo kun je bijvoorbeeld stress ervaren op je werk of in je gezin of  een ingrijpende emotionele gebeurtenis mee maken. Op dat soort momenten vind je het gewoonweg allemaal niet leuk. De zaken die ik benoem zijn allemaal dingen van tijdelijke aard. Vaak kom je door het aanpassen van je leven en/of door het verwerken van de gebeurtenis vanzelf weer in rustiger vaarwater waarbij je jezelf weer goed begint te voelen. Mensen die te kampen hebben met een identiteitscrisis komen echter niet verder. De onrust is niet van tijdelijke aard en neemt niet af maar wordt vaak steeds sterker. Iemand die een identiteitscrisis heeft die

  1. is onzeker over het doel of rol in het leven,
  2. heeft het gevoel dat zijn of haar ware persoonlijkheid niet tot zijn recht komt en
  3. heeft vaak het gevoel zichzelf niet “echt” kennen.

Vervolgens ontstaat er een conflict met jezelf omdat:

  1. je een rol vervult (in een baan, in een opleiding, in een vriendenkring, in een relatie e.d.), maar dat dit niet goed meer aan voelt,
  2. je in je leven je een bepaalde identiteit hebt neer gezet die niet overeenkomt met hoe je je van binnen voelt en
  3. gevoelens naar boven komen, die je niet van jezelf herkent.

Wanneer je in een identiteitscrisis zit, is dit een tijd om jezelf goed te analyseren. Het is belangrijk om je gevoelens inzichtelijk te krijgen. Zolang je jezelf niet goed kent, ben je overgedragen aan (negatieve) gevoelens, die te pas en te onpas, naar boven komen. Ken je jezelf beter, dan heb je ook de mogelijkheid om te sturen op je gevoel.

 

Wanneer heb je kans op een identiteitscrisis?

Jongeren hebben vaak last van een identiteitscrisis, omdat zij alle bestaande mogelijkheden van zichzelf en groepen nog moeten verkennen. Zij leren zichzelf steeds meer kennen, waardoor er snel conflicten kunnen ontstaan in bestaande groepen zoals vriendenkringen of de rol die ze daarin hebben.

Identiteitscrisissen komen echter niet alleen bij jongeren voor. Het is namelijk een snelle wereld. Er lijken veel mogelijkheden te zijn, ook als je wat ouder bent, en dus heb je gevoelsmatig ook heel veel keuzes. Daarnaast zit je vaak vast in “oude” rollen en systemen en ben je in het verleden soms “automatisch” (lees: niet bewust) in een bepaalde rol terecht gekomen. Deze rollen hoeven gevoelsmatig echter, niet per se bij je te passen.

Op verschillende punten in het leven is het mogelijk dat mensen dit ervaren, maar vaak heeft het wel te maken met periodes van grote verandering en/of crisis, zoals het overlijden van een dierbare, het meemaken van een burn-out, het beginnen aan een nieuwe baan, het begin of einde van een relatie of de geboorte van een kind. Er zijn ook specifieke levensfases waarin een identiteitscrisis kan optreden en hierdoor kun je te bijvoorbeeld te maken krijgen met een midlifecrisis, dertigerscrisis of het leeg-nest-syndroom.

Oplossing: Werken aan je identiteit

Door inzichtelijk te maken, wat jouw rollen zijn in de diverse aspecten van het leven zoals binnen de familie, het werk en binnen je relatie, kan je helpen om je sterker te voelen, in wie je bent. Je bouwt hiermee aan je identiteit. Hierbij helpt het vaak om ook een kijkje in het verleden te nemen. Wanneer je immers weet hoe je gevoelsmatig bent gevormd, kun je gevoelens ook vaak beter een plek geven. Je weet dan immers, waarom je op een bepaalde manier reageert, en dit geeft je ook de mogelijkheid om hierin te sturen.

 

Daarnaast kan het helpen, om stapsgewijs je mogelijkheden te verkennen. Je kunt kijken naar wat er nu, op dit moment mogelijk is, maar zeker ook, naar welke stappen je moet nemen, om gevoelsmatig meer op je plek terecht te komen.

oplossing voor identiteiscrisis
Scroll to top