Verliefd op een ander

Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen: "Ik ben verliefd op een ander". Ik ben 35 jaar oud en ben 12 jaar getrouwd. We hebben twee kinderen. Ons dochtertje is 3 en ons zoontje is 5 jaar. Het gaat eigenlijk bergafwaarts met onze relatie sinds onze dochter is geboren. Ik heb het gevoel dat de kinderen soms het enige nog zijn wat ons bindt. Ons seksleven staat op een heel laag pitje. Als ik geluk heb, dan hebben we 1 keer per maand seks. Die ene keer seks voelt dan aan als een  ”moetje”. Dat vind ik niet prettig.

We hebben ook niet veel gemeenschappelijke interesses meer. Het voelt aan als een broerzus-verhouding. We eten samen en dat is het eigenlijk. Vaak is ze moe en gaat vroeg naar bed.


Ongeveer een half jaar geleden ben ik iemand tegen gekomen op mijn werk. Met deze vrouw maak ik een veel betere connectie. Ze geeft mij het gevoel dat ik er mag zijn. Ik zie nu ook weer de mooie dingen van het leven. Het is een overweldigend gevoel dat ik eigenlijk nooit heb gehad, ook niet bij mijn vrouw. We proberen elkaar zoveel mogelijk te zien. Soms maken we  afspraakjes buiten het werk om. Toch zijn we nog niet met elkaar naar bed geweest. Dat staat mij gewoonweg tegen. Ik kan dat echt niet maken. Ik voel mij seksueel echter wel heel erg tot haar aantrokken.

Nu weet ik echt niet meer wat ik moet doen. De situatie verscheurt mij. Misschien moet ik toch maar met mijn vrouw in relatietherapie gaan. Ik twijfel enorm omdat ik die gevoelens voor die ander echt niet zomaar kan uitzetten.

Kunt u mij een advies geven in wat ik het beste zou kunnen doen?

De situatie zoals hierboven beschreven kom ik regelmatig tegen in mijn werk als relatietherapeut. Verliefdheid is een super heftige emotie en werkt vaak behoorlijk ontwrichtend. Meestal is er daarom ook meteen een soort crisismanagement nodig waardoor er niet (nog) meer kapot gaat wat je lief is. 

Veel relaties lopen stuk nadat er grote veranderingen zijn in het leven van één of beide partners. Voorbeelden hiervan zijn het krijgen van kinderen, het overlijden van dierbaren of het verlies van werk. Het is moeilijk om elkaar als partners de juiste aandacht te geven en je relatie spannend te houden, wanneer je niet lekker in je vel zit door iets anders in je leven.

Bij verliefdheid is het verstandig om uit te zoeken wat er in de "oude" relatie niet werkt. Door hiervan te leren voorkom je dat je op een later moment in je leven dezelfde problemen krijgt. Zie een verliefdheid ook een beetje als een verslaving. Je ziet nu wellicht alleen de mooie dingen van die ander. Vaak echter, nemen gevoelens af wanneer je veel op elkaars lip zit en geconfronteerd wordt met ook de minder leuke aspecten van elkaar. Samen het huishouden doen en geconfronteerd worden met elkaars kinderen is bijvoorbeeld heel iets anders dan een stiekeme date op vrijdagavond.

ik ben verliefd op een ander

Maar goed... Omdat ik vaak vragen krijg van mensen die verliefd op een ander zijn, heb ik hierover een boekje geschreven. Hierin vind je praktische tips, handvatten en inzichten waarmee je verder komt. In het boekje staat o.a. uitgelegd hoe je het beste om kunt gaan met alle emoties die er spelen bij jezelf en bij je partner. Daarnaast wordt ook inzichtelijk gemaakt hoe je kunt verkennen wat de status van je relatie is en of er andere dingen zijn die je kunt doen.

Mocht je er zelf niet uitkomen dan is mijn advies is om toch in relatietherapie te gaan voordat je besluit weg te gaan, ook al ben je verliefd op een ander. Dit ben je eigenlijk wel aan je partner, je kinderen en jezelf verschuldigd. Zelfs wanneer het alleen maar gaat over hoe je het beste weg kunt gaan met de minste hoeveelheid schade, dan is dit het waard. Wanneer je uiteindelijk toch besluit om weg te gaan dan heb je tenminste het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan. Dit is vooral belangrijk wanneer je ook kinderen hebt. Een relatietherapeut kan je ook helpen om op een goede manier om te gaan met je kinderen in deze situatie. Ook kan er gesproken worden over co-ouderschap en andere ouderschapsvraagstukken.