Bindingsangst en omgaan met emoties

Een vraag over bindingsangst aan de relatiecoach

bindingsangstEen paar jaar geleden ben ik gescheiden.  Dit heeft heel veel met mij gedaan. Nog steeds heb ik daar soms moeite mee. Er is echter sinds een paar maanden wat meer vreugde in mijn leven. Ik heb namelijk een vriend. We hebben het heel gezellig en met hem kan ik heel goed over mijn gevoelens praten. Dit heeft er in geresulteerd dat we heel vaak samen zijn. Dat vind ik ontzettend fijn. Ook hij heeft echter een rugzakje. Hij is gescheiden en heeft twee kinderen. Drie weken geleden heeft hij plotseling gezegd dat hij meer ruimte nodig heeft. Hij vindt mij te aanwezig en zegt dat hij even wat afstand wil. Het gaat hem te snel. Daar heeft hij misschien wel gelijk in. Volgens mij heeft hij ook van alles aan zijn hoofd. Stress enzo. Nu zie ik hem dus veel minder. Heeft hij bindingsangst? Wat ik ook niet begrijp is dat we nu nauwelijks nog over onze gevoelens kunnen praten. Hoe kan dat? Wat moet ik doen?

Praten over je gevoelens van toen

Meestal is het makkelijker om in het begin van je relatie over gevoelens te praten. Koppels doen dit dan ook vaker. Je vertelt bijvoorbeeld over een pijnlijke relatie of over andere emotionele dingen die je mee hebt gemaakt. Je kent elkaar immers nog niet en je wil je nieuwe partner op de hoogte brengen van wie je bent, wat je voelt en wat je hebt meegemaakt. Omdat je nieuwe vlam niet bij je verleden betrokken is geweest zal je je hem of haar niet snel voor het hoofd stoten.

Praten over je gevoelens nu

Het wordt allemaal moeilijker wanneer het verleden is besproken en de focus op het heden komt te liggen. Dan moet je soms ineens ook kritisch zijn op elkaar (“Ik vind het niet leuk dat je dit zo doet.”) en redelijk snel reageren op gevoelens die je nu hebt (“Ik vind het prettig wanneer je er bent. Ik heb echter ook tijd voor mezelf nodig.”. Hierbij moet je goed kunnen omgaan met emoties zoals:

  • onmacht ("wat moet ik nu doen?")
  • angst ("raak ik hem/haar kwijt?”, “ben ik wel leuk genoeg?”, "doe ik het wel goed?”)
  • onvrede ("ik vind dit niet fijn")

Om leren gaan met emoties

Dit is een stuk moeilijker en daarin moeten jullie beiden groeien. Om leren gaan met emoties en het verwerken ervan kost tijd. Iedereen doet dit anders. Na de verwerking zie je meestal beter wat je fijn en niet fijn vindt of wat je wilt en niet wil. Als voorbeeld kun je je eigen relatie met jouw ex nemen. Nu deze relatie achter de rug is, zie je waarschijnlijk beter wat er fout is gegaan, wat jij of hij ander had kunnen doen, wat je fijn en niet fijn vond e.d.

Jouw vriend kiest nu duidelijk even voor afstand. Hij moet zijn emoties verwerken en gedachtes ordenen. Als het goed is wordt voor hem steeds duidelijker wat hij wil. Jij hebt natuurlijk je eigen emoties en bent net zo belangrijk. Ook voor jou wordt duidelijker wat je wilt. Ook jij kan dus kiezen om niet door met hem te gaan. Soms blijft het overigens een wirwar van gevoelens en gedachtes in iemands hoofd. Sommige mensen blijven ook onzeker en gaan er nooit vol voor (bindingsangst). Dat geeft veel onrust. Hiervan kan ik alleen maar zeggen dat het niet fijn is om lange tijd met iemand samen te zijn die heel onrustig is.

De kunst is altijd om ten tijde van zo’n crisis (of tijdelijke afstand) die je nu hebt, wel goed en respectvol met elkaar om te gaan. Dus niet in emotie allerlei dingen te doen. Probeer je altijd de goede dingen van elkaar te herinneren. Wanneer je dit zo doet heeft de relatie de beste kans. Mocht je samen toch niet doorgaan dan heb je door respectvol met elkaar om te gaan de meeste kans dat het contact goed blijft. Hierdoor kun je je verleden blijven koesteren.

Meer over bindingsangst en wat je hieraan kunt doen kun je ook lezen in mijn boek "Is er nog gevoel?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *