Stoppen met denken

stoppen met denkenEen lekker zonnetje op je huid is nog steeds hetzelfde ook al heb je relatieproblemen, financiële zorgen, is je huis niet opgeruimd, problemen op je werk, gedoe met de kinderen of wat dan ook. Hoe komt het dan toch, dat we daar niet van kunnen genieten? Het antwoord daarop is logisch.  Dat komt doordat we denken. Ook al zitten we in dat zonnetje, dan nog denken we na over alles wat ons bezig houdt. Wanneer dit negatieve dingen zijn, zijn deze vaak prominent aanwezig. Ze duwen de leuke dingen weg. We voelen dus niet de zon, maar maken ons zorgen over de relatie, de kinderen, de financiën enzovoort.

Wat zou het daarom toch mooi zijn om dat denken even uit te kunnen zetten zodat die zonnestralen weer binnen kunnen komen en je voorzien van nieuwe energie.

Problemen oplossen

Op zich kan het bezig zijn met problemen of negatieve situaties natuurlijk best zinvol zijn. Het zet je er toe aan om oplossingen te vinden. Problematisch wordt het wanneer je zoveel aan het denken bent dat je niet meer geniet van andere dingen in het leven. Dat kan zijn wanneer een probleem of situatie:

  • onduidelijk blijft (onrustige gevoelens),
  • niet oplosbaar is (door het verlies van iets dierbaars zoals een persoon of baan),
  • je op een negatieve manier confronteert met jezelf (door gebrek aan zelfvertrouwen of fouten die je hebt gemaakt) of
  • eigenlijk niet realistisch is (door bijvoorbeeld perfectionisme).

Nu is het zo dat je wel vaker negatieve dingen mee maakt  in je leven en dat lang niet alles je aan het tobben zet. Wat bepaalt dan welke ervaringen uit het verleden bewust of onbewust blijven terug komen? Dit heeft veel te maken met  wat voor jou belangrijk is in dit leven en of je hierin achterstallig onderhoud hebt.  Dit voel je meestal door mentale en lichamelijke spanning. Voor bovenstaande problemen en situaties geldt dan ook dat:

  • voor onduidelijkheid inzicht nodig is,
  • voor onoplosbare zaken (rouw)verwerking nodig is,
  • voor negatieve confrontatie met jezelf, zelfacceptatie nodig is en
  • voor gebrek aan realiteitszin, zelfinzicht nodig is.

Je kunt alleen minder tobben als je ook minder geconfronteerd wordt met achterstallig onderhoud in de vorm van mentale en lichamelijke spanning

Helemaal niet nadenken is doorgaan

Ik kom wel eens beroepsmatig zakenmensen tegen die niet ervaren dat ze teveel nadenken. Zij voelen niet de misère van persoonlijke problemen. Een probleem moet door hen worden opgelost en is dat niet (meteen) mogelijk, dan gaan ze over tot de orde van de dag. Dit is eigenlijk het ultieme hup-schouders-eronder gevoel. Ze denken er dus geen seconde meer over na. Het nadeel hiervan is dat zij voor buitenstaanders vaak hard overkomen en zelf slecht kunnen genieten van de dingen om hen heen. Ze zijn immers aan het doorgaan, en ga je door, dan sta je minder stil bij de mooiere momenten, zoals dat lekkere voorjaarszonnetje.

Het is dus eigenlijk ook niet stoppen met denken wat je blijer kan maken. Het heeft meer te maken met het uitsluiten van negatieve gedachtes, zodat positieve dingen beter binnen komen.

Loslaten is geen werkwoord

stoppen met denken en roze olifantjesNegatieve gedachtes wegdrukken is niet iets wat je zomaar kunt doen. Probeer je niet aan roze olifantjes te denken, dan denk je er juist aan. Als tussenoplossing heeft de mens ooit verzonnen om zichzelf dan maar te verdoven door bijvoorbeeld alcohol te drinken of een jointje te roken.  Je verdooft hiermee echter niet alleen de pijn of het denken aan een probleem, maar ook de rest van wat je voelt. Dit “werkt” overigens alleen maar wanneer je ook iets leuks doet. Je gaat bijvoorbeeld stappen met vrienden of  zit gezellig te kletsen met je familie. Zit je alleen verdooft op de bank dan word je daar meestal niet blijer van en dat is een understatement.

Afleiding helpt

Hoe kun je dan wel die negatieve gedachtes een halt toeroepen? Afleiding speelt hierin een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat iets anders waar je mee bezig bent prominenter aanwezig is, waardoor de negatieve gedachte minder kans krijgt. Beroepsmilitairen kennen dit principe vaak. Zeker wanneer ze heftige dingen meemaken op uitzending, sporten ze vaak heel erg intensief, waardoor de negatieve gedachtes minder naar boven komen. Het is niet voor niets dat problemen voor hen vaak pas ontstaan wanneer ze weer rustig thuis zijn.  Dan is er gewoonweg teveel tijd om te kunnen nadenken. Ook zij moeten vaak eerst achterstallig onderhoud plegen om weer gewoon in de maatschappij te kunnen functioneren.

Omgaan met rust

Afleiding is dus goed wanneer je je verleden op orde hebt. Dan nog kan dat nadenken je overvallen zeker wanneer je het rustig hebt.  Je kunt niet in je hoofd een andere film opzetten. Wat je wel kunt doen is gebruik maken van je lichaam zodat deze je afleidt. Dat klinkt wellicht gek maar is dat niet. Denk maar eens aan intensief sporten. Wanneer je bijvoorbeeld harder rent dan dat je kan, zal je dat intens voelen in je lichaam. Je hart probeert angstvallig het bloed rond te pompen, je longen snakken naar lucht en je benen doen zeer. Het denken is dan echt even een ondergeschikte aan het lichaam. Andere dingen die zo voor je kunnen werken zijn bijvoorbeeld seks, massages, sauna bezoek, enzovoort.

Bewustzijn trainen

Realistisch gezien kun je natuurlijk niet altijd actief bezig zijn. Je lichaam heeft ook rust nodig. Dat zijn vaak juist de momenten waarop je waarschijnlijk soms wat minder zou willen nadenken. Hoe krijg je dat voor elkaar? Een opstap hier naar toe is bijvoorbeeld yoga, waarbij je je lichaam gebruikt om rust te creëren in je hoofd. Tijdens een yogales helpt de leraar je nog door met woorden te vertellen wat je moet doen met je lichaam. Die woorden zijn dan afleiding maar ook wat je vervolgens met je lichaam doet. Je raakt hierdoor je lichamelijke en mentale spanning kwijt. Hoe vaker je dit oefent des te meer er ook een automatisme ontstaat die je op jezelf kunt toepassen. Vaak zitten er in dat soort lessen ook geleide meditaties. Er wordt een verhaal vertelt waarbij je je bewust wordt gemaakt van alles wat je in je lichaam voelt. Hierbij word je ook gestimuleerd om (spier)spanning los te laten.

Meditatie en/of mindfulness kunnen ook helpen. Ook dit is gericht op het actief inzetten van al je zintuigen waardoor het denkproces gewoonweg minder belangrijk wordt. Dit doe je door heel bewust te zien, horen,  voelen, proeven en ruiken. Het denkproces mag er ook zijn maar hierover oordeel je dan niet. Het is niet goed en niet slecht. Het is er gewoon. Dit voor elkaar krijgen vergt veel oefening en is meestal ook uiteindelijk een manier van leven.

(Hier kun je meer over bewustzijn lezen)

 

Info:
Veel van de in deze tekst besproken onderwerpen zijn terug te vinden in mijn boek “Is er nog gevoel?”. Deze heeft overigens als ondertitel “relatietherapie voor aan de keukentafel”.  Dit gaat niet alleen over de relatie van jou met anderen maar ook juist over de relatie met jezelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.