Stoppen met denken

Een lekker zonnetje op je huid is nog steeds hetzelfde ook al heb je relatieproblemen, financiële zorgen, is je huis niet opgeruimd, problemen op je werk, gedoe met de kinderen of wat dan ook. Hoe komt het dan toch, dat we daar niet van kunnen genieten? Het antwoord daarop is logisch.  Dat komt doordat we denken. Ook al zitten we in dat zonnetje, dan nog denken we na over alles wat ons bezig houdt. Wanneer dit negatieve dingen zijn, zijn deze vaak prominent aanwezig. Ze duwen de leuke dingen weg. We voelen dus niet de zon, maar maken ons zorgen over de relatie, de kinderen, de financiën enzovoort.

Wat zou het daarom toch mooi zijn om dat denken even uit te kunnen zetten zodat die zonnestralen weer binnen kunnen komen en je voorzien van nieuwe energie.

Natuurlijk is het niet echt mogelijk om helemaal te stoppen met denken, aangezien gedachten vaak automatisch en onbewust opkomen. Zelfs als je probeert om je geest leeg te maken of te mediteren, zal je merken dat er nog steeds gedachten opkomen. Wat je echter kunt doen, is leren om je niet te identificeren met je gedachten en er niet in vast te blijven zitten. Je kunt een zekere afstand creëren tussen jezelf en je gedachten, zodat je niet volledig opgaat in elke gedachte die opkomt. Dit kan worden bereikt door beoefening van mindfulness en meditatie.

Mindfulness helpt je om bewustzijn te ontwikkelen over je gedachten, gevoelens en sensaties, zonder er oordeel aan te hechten. Het stelt je in staat om een observerende positie in te nemen ten opzichte van je gedachten, waardoor je niet volledig wordt meegesleept door elke gedachte die opkomt. Hoewel je dus niet volledig kunt stoppen met denken, kun je wel leren om je geest te kalmeren en meer controle te krijgen over je gedachten door middel van oefening en bewuste aandacht.

Structuren aanpassen en problemen oplossen

Wanneer je een druk en/of stressvol leven hebt met hierin diverse problemen is het vaak niet erg makkelijk om tot rust te komen. Je basisspanning is dan als het ware te hoog. Je komt dan niet meer zo snel aan rust toe waardoor meditatie en mindfulness minder goed toe te passen zijn. Soms is het dus nodig om de structuur in je leven zo aan te passen dat het voor jezelf rustiger wordt. Je stoot dan bijvoorbeeld werk af, vraagt anderen om hulp of neemt wat meer vrij.

Ook het aanpakken van structurele problemen en structurele negatieve situaties is zinvol. Problematisch wordt dit echter wanneer je vast blijft zitten en je zoveel aan het denken bent dat je niet meer geniet van andere dingen in het leven. Dat kan zijn wanneer een probleem of situatie:

- onduidelijk blijft (onrustige gevoelens),

- niet oplosbaar is (door het verlies van iets dierbaars zoals een persoon of baan), en

- je op een negatieve manier confronteert met jezelf (door gebrek aan zelfvertrouwen, niet realistische doelen of fouten die je hebt gemaakt).

Nu is het zo dat je wel vaker negatieve dingen mee maakt  in je leven en dat lang niet alles je aan het tobben zet. Wat bepaalt dan welke ervaringen uit het verleden bewust of onbewust blijven terug komen? Dit heeft veel te maken met  wat voor jou belangrijk is in dit leven en of je hierin achterstallig onderhoud hebt.  Dit voel je meestal door bovengenoemde mentale en/of lichamelijke spanning.

Voor bovenstaande problemen en situaties geldt dan ook dat:

  • voor onduidelijkheid inzicht nodig is,

Wanneer je niet begrijpt waardoor iets komt, dan kun je het ook geen plek geven. Inzicht kan ontstaan door afstand te nemen maar ook praten met anderen over jouw onduidelijkheden kan helpen.

  • voor onoplosbare zaken verwerking of acceptatie nodig is, en

Wanneer iets onoplosbaar voor jezelf  is kan het nuttig zijn om je probleem of jouw situatie aan anderen voor te leggen. Door alleen al het luisteren van anderen kan je je gesteund voelen. Je voelt dat jouw gevoel er mag zijn. Dit draagt bij aan zelfacceptatie. Daarnaast geef je hiermee een ander ook de kans jou te helpen. Het praten over verlies zorgt ervoor dat de spanning in jezelf afneemt en is vaak belangrijk om dingen te kunnen verwerken.

  • voor negatieve confrontatie met jezelf, zijn nieuwe handvatten nodig.

Iedereen maakt fouten en natuurlijk is het gevoel dat je hierdoor krijgt niet prettig. Wanneer dit nare gevoel echter te lang stand houdt en je leven op een negatieve manier beïnvloedt is het buitenproportioneel. Je mag dan van jezelf kennelijk geen fouten maken. In een dergelijke situatie is het verstandig om uit te zoeken waar dit vandaan komt en om handvatten te verkrijgen om hier op een betere manier mee om te gaan. Vaak staan de mensen om je heen dan net iets te dichtbij om je te helpen. Het kan dan helpen om met een objectieve buitenstaander te praten zoals een coach of counselor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *