Vuile was bestaat niet

In iedere relatie is er wel eens wat en natuurlijk probeer je dit samen op te lossen. Soms heb je dan wat hulp nodig van de mensen in je sociale omgeving, lees je eens een relatieboek of volg je een cursus. Het kan allemaal helpen om relatieproblemen op te lossen. Het wordt lastiger wanneer er dingen zijn waar je samen niet uitkomt. Vaak ontstaat er dan het gevoel van onmacht en hebben irritatie, boosheid en machteloosheid vrij spel. Spanningen zullen dan oplopen en er ontstaan steeds meer conflicten met ruzie of juist oorverdovende stilte.

De stap richting een relatiedeskundige wordt vaak uitgesteld omdat we het moeilijk vinden om onze diepere en negatieve gevoelens met een ander te delen. De vuile was hang je niet buiten. Hoe langer je echter wacht met het aanpakken van relatieproblemen, hoe meer afstand er tussen jullie zal ontstaan. Hulp zoeken voor problemen in je relatie moet je dan ook niet alleen doen als laatste redmiddel. Het kan namelijk ook goed worden gebruikt om spanningen eruit te gooien en meer inzicht in de relatie te krijgen zodat deze voor jullie allebei goed blijft werken.

Regelmatig krijg ik van de koppels die mij komen te horen, dat ze het praten met een relatiecoach, veel eerder hadden moeten doen. De gesprekken bij mij worden namelijk meestal als heel ontspannen, positief en leerzaam ervaren. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Je relatie verbeteren d.m.v. betere communicatie

Binnen je relatie is het belangrijk dat je allebei kunt aangeven hoe je je voelt, wat je mist en wat je nodig hebt. Dit moet je dan ook doen wanneer je voelt dat je partner dit moet weten. Hiermee geef je elkaar de mogelijkheid om bij te sturen, zodat de relatie de goede kant op blijft gaan.

Om deze dingen goed te kunnen verwoorden, zijn er een aantal voorwaarden:

  • Je moet je in ieder geval bewust zijn van wat je voelt, anders valt er over weinig te praten. Dit is zelfbewustzijn. De één is vaak wat zelfbewuster dan de ander. Soms vinden partners dit irritant van elkaar. Zeker wanneer hierdoor problemen ontstaan is het goed om aan zelfbewustzijn te werken. Dit is overigens minder zweverig dan dit wellicht klinkt.
  • Daarnaast is het belangrijk dat je voor jezelf opkomt. Jouw gevoel mag er zijn, ook al is het een rotgevoel. Het is jouw waarheid en realiteit, wat je partner hier ook van vindt. Om voor jezelf op te komen heb je een positief zelfbeeld nodig. Ook daar schort het bij sommige mensen wel eens aan. Meestal vindt de andere partner dit niet erg aantrekkelijk. Ook hier kun je echter aan bouwen en meestal werkt dit het beste wanneer je dit individueel doet.
  • Dan heb je ook nog de vaardigheden nodig om je gevoelsmatig te kunnen uiten. Dit zijn het verwoorden van gevoelens en grip krijgen op emoties. Dit is vaak waar je als koppel samen aan kan werken d.m.v. handvatten en begeleiding van de relatiecoach. Zeker wanneer je hiermee op een veilige manier bezig gaat kun je al heel snel grote vorderingen maken. Ik maak het regelmatig mee dat stellen na één sessie over deze gevoelsmatige communicatie al zover zijn dat ze zelfstandig dit verder gaan uitbouwen.
  • Kun je inmiddels beter praten over gevoelens en dingen die dwars zitten, dan kun je ook diepere onderliggende problemen aanpakken. Gesprekken lopen immers niet meer uit de hand (in boosheid of stilte). Er is meer begrip en partners nemen dan over het algemeen meer stappen voor elkaar.

Je relatie verbeteren door te werken aan aantrekkingskracht en passie

Niet ieder stel heeft grootse communicatieproblemen. Sommige partners missen het vuur van vroeger, de passie en alles wat daarmee te maken heeft. Wanneer je merkt dat de leuke dingen die je voorheen deed niet meer zo goed voor jullie werken, dan kan dat ook voor problemen zorgen, zoals sleur. Uiteindelijk kan dit natuurlijk ook weer leiden tot communicatieproblemen, maar veel vaker zie je hierbij intimiteitsproblemen ontstaan. Ik kan als relatiecoach jullie hierbij helpen. Omdat ik objectief en van een afstand mee kijk kan ik jullie laten zien waar dingen mislopen en belangrijker nog, wat hier eventueel aan te doen is.