Uit elkaar gaan?

Uit elkaar gaan of samen door?

Wanneer je steeds weer dezelfde relatieproblemen ervaart kan de situatie soms uitzichtloos lijken. Dit kost bovendien ontzettend veel energie. Zeker wanneer partners al diverse malen hebben geprobeerd om het samen weer leuker te krijgen ontstaat er vaak twijfel over de levensvatbaarheid van de relatie. Vragen zoals "Kan mijn partner eigenlijk wel veranderen?", "Heeft het nog wel zin om samen door te gaan?" en "Hoe moeten we nu verder als het niet meer lukt?" schieten dan vaak door je hoofd. De onrust die dat veroorzaakt levert vaak nog meer stress op.

Wat is een goede aanpak voor een dergelijke situatie?

Als eerste is het belangrijk om structuur te krijgen in jullie communicatie. Wat hierin moet gebeuren verschilt van koppel tot koppel. Het ene stel praat bijvoorbeeld teveel samen over de relatie en komen hierin niet verder waardoor ze totaal uitgeput raken, een ander stel komt uberhaubt niet tot praten omdat  emoties de boventoon voeren en weer een ander koppel weet niet waar ze moeten beginnen waardoor er niets gebeurt. Relatietherapie is een veilige manier om dingen uit te spreken die gevoelig liggen of ingewikkeld zijn. Omdat je samen met de relatiecoach in  gesprek bent moet je wel naar elkaar luisteren. De relatiecoach is een onafhankelijk persoon die er voor zorgt dat het gesprek constructief blijft en dus niet tot een crisis leidt. De meeste koppels krijgen ook handvatten mee voor thuis om de communicatie op een goed manier te laten verlopen.

Het tweede wat moet gebeuren is om jullie situatie zo inzichtelijk mogelijk te maken. Dit is erg belangrijk omdat hierdoor ook zichtbaar kan worden of er nog mogelijkheden zijn om de relatie op de rit te krijgen. De relatiecoach helpt hierbij. Omdat hij objectief is kan hij je laten zien wat hij in jullie relatie ziet gebeuren. Vaak doen partners namelijk wel hun best om hun relatie te verbeteren, maar doen ze dit met de vaardigheden die ze al hebben. Wanneer het probleem juist zit in die vaardigheden (bijvoorbeeld niet goed luisteren, te emotioneel zijn, niet goed je gevoelens kunnen verwoorden, onbewust met je partner omgaan, enzovoort) ontstaan er na verloop van tijd precies dezelfde relatieproblemen. De nieuwe inzichten en nieuwe vaardigheden, die de relatiecoach aanreikt, kunnen dan zeker een oplossing zijn. Is het niet voor nu, dan zeker voor de toekomst.

Het kan natuurlijk ook dat, ondanks de relatietherapie, een relatie gewoonweg niet werkt. Dan is het fijn om te weten dat je er alles aan gedaan hebt. Uit elkaar gaan is dan verdrietig maar je begrijpt dan wel waardoor dit zo is gelopen. Hierdoor ontstaat vaak begrip voor elkaar. Relatietherapie kan vervolgens ook ondersteunend zijn in de soms moeilijke tijden die aanbreken wanneer een relatie beëindigd wordt. Hierbij spelen vaak thema's zoals rouw, loslaten, verlatingsangst, de zorg voor kinderen en het weer herinrichten van het leven.

Waarom  koppels uit elkaar gaan

Hieronder vind je een lijst met veel voorkomende redenen waarom partners uit elkaar gaan. Vaak zijn het natuurlijk combinaties hiervan die er voor zorgen dat de emmer uiteindelijk overloopt.

  1. Communicatieproblemen
  2. Te veel onderlinge spanning
  3. De liefde of het gevoel is weg
  4. Levensdoelen verschillen te veel
  5. Geen of te weinig intimiteit en/of seks hebben
  6. Ontrouw
  7. Verliefd zijn op iemand anders
  8. Gezinsproblemen

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Zitten jullie ook in een situatie waarbij je merkt dat je niet verder komt?  Neem dan contact met mij op. Een kennismakingsgesprek is er voor om inzicht te geven in wat mogelijk is binnen jullie relatie. In dit gesprek kun je kijken of de aangeboden hulp bij jullie aansluit en of je dit ook een prettige manier vindt. Vaak is een dergelijk gesprek binnen een paar dagen in te plannen.