Huwelijkstherapie

Wat is huwelijkstherapie?

Huwelijkstherapie is ondersteuning voor partners die willen werken aan een fijn liefdevol huwelijk of die overwegen uit elkaar te gaan. Hierbij ligt de focus op de relatie, maar wordt er ook gekeken naar het individuele aandeel van partners.

De ondersteuning waaruit huwelijkstherapie bestaat is o.a. begeleiding bij het met elkaar praten. Gesprekken zijn positief opbouwend zodat je ook daadwerkelijk verder komt. Daarnaast proberen we te leren van het verleden door te kijken naar hoe het huwelijk op dit punt terecht is gekomen. Ook krijgen huwelijkspartners handvatten mee zodat thuis gesprekken goed verlopen.

Wanneer in huwelijkstherapie gaan?

Partners met huwelijksproblemen zoeken vaak hulp voor een diversiteit aan problemen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die steeds in een vechtstand met elkaar staan, communicatie problemen hebben, intimiteitsproblemen hebben, te maken hebben met ontrouw of verliefd zijn op een ander. Er zijn veel redenen op te noemen om huwelijkstherapie aan te gaan. Als je al langere tijd tegen huwelijksproblemen aanloopt waar je samen niet uitkomt dan kan het erg zinvol zijn om in huwelijkstherapie te gaan. Hoe meer tijd er namelijk verstrijkt, des te moeilijker het wordt om een huwelijk te repareren.

Hoe werkt huwelijkstherapie?

Effectieve huwelijkstherapie gaat over veel aspecten van de relatie maar communicatie is vaak een belangrijk onderdeel waar op wordt gefocust. Wanneer partners conflicten vermijden, of juist opgaan in verhitte discussies, zit de communicatie vaak op slot en zullen er dus ook geen oplossingen komen. Deze oplossingen zijn echter wel nodig om vertrouwen in elkaar te krijgen. De eerste stap zal dan ook vaak zijn, om om te leren gaan met emoties, rustig te blijven, en het toepassen van nieuwe communicatie vaardigheden. Hiermee kunnen dan vervolgens oude en nieuwe problemen worden opgelost.
Vervolgens wordt er gekeken naar hoe het huwelijk tot nu toe verlopen is. Hierbij wordt gekeken naar momenten waarop gevoelens zijn veranderd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de komst van kinderen, een verandering van baan, problemen met de (schoon)familie of het verlies van een dierbare. Samen kijken welk effect deze gebeurtenissen hebben gehad op het huwelijk en wat er eventueel aan gedaan kan worden. Als laatste wordt er ook gekeken naar hoe je het samen weer wat leuker kunt maken in je huwelijk. Ook hiervoor krijg je waar nodig praktische tips en handvatten.

Huwelijkstherapie en het kennismakingsgesprek

Praten over je huwelijk, zeker als het gaat over dingen die niet zo goed gaan, is voor de meeste mensen niet zo makkelijk. Het is daarom erg belangrijk dat je je beiden op je gemak voelt bij mij als hulpverlener. Ieder huwelijkstherapie-traject begint daarom ook met een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin je kunt zien of ik bij jullie als hulpverlener aansluit. Mocht je interesse hebben in een dergelijk gesprek of nog meer informatie willen hebben, neem dan contact met mij op.


Meer lezen over verschillende soorten huwelijksproblemen en de aanpak ervan kunt u hier vinden.