Huwelijkstherapie

Ongelukkig of ontevreden over je huwelijk? Wacht niet te lang!

huwelijkstherapieWat is huwelijkstherapie?

Huwelijkstherapie is ondersteuning voor partners die willen proberen om een fijnere liefdevol huwelijk te krijgen of die overwegen uit elkaar te gaan. Hierbij ligt de focus op de relatie, maar wordt er ook gekeken naar het individuele aandeel van partners. Het kan soms nodig zijn dat  partners naast aan de relatie ook aan zichzelf moeten gaan werken. Partners met huwelijksproblemen zoeken vaak hulp voor een diversiteit aan problemen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die steeds in een vechtstand met elkaar staan, communicatie problemen hebben, intimiteitsproblemen hebben, te maken hebben met ontrouw of verliefd zijn op een ander. Er zijn veel redenen op te noemen om huwelijkstherapie aan te gaan.

Wanneer moet je in huwelijkstherapie gaan?

Als je al langere tijd tegen huwelijksproblemen aanloopt waar je samen niet uitkomt dan kan het erg zinvol zijn om in huwelijkstherapie te gaan. Vaak echter wordt er lang gewacht om dit te doen. Dit komt doordat partners met huwelijksproblemen, dit eerst voor langere tijd ontkennen en het moeilijk vinden om hun “vuile was” buiten te hangen. Hoe meer tijd er echter verstrijkt, des te moeilijker wordt het om een huwelijk te repareren. In sommige gevallen zullen partners die huwelijkstherapie aan gaan, dit doen, terwijl ze er niet echt meer in geloven. Toch zie ik als relatiecounselor ook in die gevallen regelmatig positieve verbetering die uiteindelijk leiden naar weer een fijn huwelijk.

Hoe werkt huwelijkstherapie?

Effectieve huwelijkstherapie gaat over veel aspecten van de relatie , maar communicatie is vaak het belangrijkste onderdeel waar op wordt gefocust. Wanneer partners conflicten vermijden, of juist opgaan in verhitte discussies, zit de communicatie vaak op slot en zullen er dus ook geen oplossingen komen. Deze oplossingen zijn echter wel nodig om vertrouwen in elkaar te krijgen. De eerste stap zal dan ook vaak zijn, om om te leren gaan met emoties, rustig te blijven, en het toepassen van nieuwe communicatie vaardigheden. Hiermee kunnen dan vervolgens oude en nieuwe problemen worden opgelost.

Doelen van huwelijkstherapie

Of therapie succesvol is hangt af van beide partners. Voor dit proces is namelijk motivatie en toewijding nodig. Partners kunnen vervolgens leren om beter te luisteren en beter te communiceren. Hierbij is het wel essentieel dat je ook weet welke rol je hebt binnen de relatie en wat er van je verwacht wordt. Ook dit wordt tijdens de gesprekken verkend.

Scroll to top