Emotionele Affaire

Wat is een emotionele affaire?

Wanneer je jouw diepste gedachtes en gevoelens met iemand anders deelt en dit ook verborgen houdt omdat je weet dat dit je partner pijn doet, kun je spreken van een emotionele affaire. Ook wanneer je (nog) geen fysiek seksueel contact hebt gehad maar wel in het geheim seksueel getinte communicatie met iemand hebt dan wordt dit gezien als een emotionele affaire. Bij beiden vormen is de communicatie dus geheim omdat je weet dat je jouw partner hiermee pijn doet.

Een emotionele affaire kost tijd die je niet aan je partner spendeert. Daarnaast worden problemen die in de relatie spelen niet of minder besproken, omdat er al een ander is die hier naar luistert. Problemen worden dus niet opgelost. Een emotionele affaire zorgt er daardoor meestal voor dat partners in een rap tempo uit elkaar groeien.

Wat doet een emotionele affaire met je relatie?

Emotionele affaires ontstaan vaak, wanneer er juist binnen de huidige relatie al problemen zijn, maar één of beide partner hier niet goed over kan praten. Door het gevoel van onmacht, het gemis aan spanning en /of aandacht staan partners soms open voor andere personen. Dit geeft dus, naast de bestaande relatieproblemen, een extra complicatie aan het geheel.

Het is overigens vaak makkelijker voor stellen om over een slippertje heen te komen dan over een emotionele affaire. Dit komt omdat een slippertje vooral seksueel gericht is. Bij een emotionele affaire daar in tegen, zijn er vaak diepere gevoelens opgebouwd. Het is meer liefdevol en mensen voelen zich ook vaak meer verbonden met elkaar. Wanneer een emotionele affaire aan het licht komt, geeft dit daardoor veel spanningen binnen de relatie. Het vertrouwen in elkaar wordt op de proef gesteld. In deze situatie is het verminderen van deze spanningen de hoogste prioriteit. Hier wordt dan ook m.b.v. relatietherapie zo snel mogelijk iets aan gedaan. Teven ga je bezig met het bouwen aan het vertrouwen en het bevorderen van diepgang.

Emotionele affaires en relatietherapie

Emotioneel vreemdgaan kan relaties erg beschadigen. Toch zit er ook een keerzijde aan. Wanneer je namelijk samen door deze moeilijke periode komt kan het toch ook leiden tot betere communicatie, meer aandacht en een vernieuwde aantrekkingskracht. Je relatie kan er dus uiteindelijk ook beter op worden. Wanneer je jezelf onder ogen durft te komen en compleet eerlijk bent met jezelf en je partner, kun je hiermee je relatie verstevigen en de affaire achter je laten. Dit proces wordt op een gestructureerde manier door de relatiecoach begeleid. Samen kijken we op een eerlijke opbouwende manier, naar de relatieproblemen die spelen, met als doel deze op te lossen. Hiervoor moet je eerst inzichtelijk krijgen hoe de problemen zijn ontstaan. Wanneer je immers de oorzaak hebt gevonden van de ontstane relatieproblemen, heb je ook de mogelijkheid om er iets aan te doen. De volgende stap binnen het traject is vervolgens om daadwerkelijk tot positieve veranderingen te komen.

Individuele hulp in het omgaan met emoties

Wanneer je met een emotionele affaire wordt geconfronteerd kun je soms erg aan jezelf gaan twijfelen. Ook het vertrouwen in je partner is vaak ver te zoeken. In dit soort situaties kan je heel wantrouwend en jaloers worden. Vaak worden dan ook mobieltjes gecheckt, internetpagina’s nagelopen en wordt de vreemdganger nauwlettend in de gaten gehouden. Dit kost erg veel energie. Je kunt helemaal gek van jezelf worden. Als dit zo is kan het fijn zijn om ook individuele hulp te ontvangen. We praten dan over hoe je je voelt, bouwen aan je zelfvertrouwen en kijken of er nog echt een basis is om de relatie voort te zetten.

Ook de partner met de emotionele affaire kan gebruik maken van individuele hulp. Wellicht voel je erg veel voor degene met wie je de emotionele affaire hebt gehad, of voel je je heel erg schuldig en weet je niet goed hoe je nu verder wilt gaan. De relatiecoach kan je dan helpen om de wirwar van gevoelens en gedachtes te ordenen. Hierdoor kan de situatie helderder voor jezelf worden. Ook hier is inzicht de sleutel.