Ecoaching

Hulpverlening op afstand

ecoachingWat is ecoaching eigenlijk?

Ecoaching is een effectieve manier van hulpverlening op afstand via beeldbellen (Skype/Zoom) en/of  via email of een combinatie hiervan. Dit kan eventueel ook worden afgewisseld met face-to-face gesprekken. Het is maar net wat je fijn vindt en wat je het beste uitkomt. Ecoaching kan worden gebruikt om problemen op te lossen of om doelen te bereiken. Daarnaast kun je ecoaching gebruiken om even iets kwijt te kunnen of om te sparren over een bepaalde situatie of gebeurtenis. De ecoach kan je van afstand handvatten gegeven die je kunt gebruiken om om te gaan met lastige situaties.

Bij ecoaching wordt meestal schrijven als hulpmiddel gebruikt omdat je dit in je eigen tijd kunt doen. Hiervoor is het niet belangrijk dat je goed kunt schrijven. Het schrijven gebeurt aan de hand van schrijfopdrachten. Deze opdrachten zijn specifiek gericht op het gebied en/of probleem waar je mee bezig bent.

Ecoaching in deze praktijk

Ik bied ecoaching aan voor individuele cliënten maar ook voor koppels met relatieproblemen.

Of een ecoach bij jou past is natuurlijk heel belangrijk. Je bent namelijk veelal bezig met zaken die voor jou gevoelig zijn of waar je het moeilijk mee hebt en dat wil je natuurlijk wel doen met iemand waar je een goed gevoel bij hebt. Ik bied je daarom ook altijd eerst een gratis kennismaking aan, want het is belangrijk dat je een klik hebt met mij als hulpverlener. Ecoaching als methodiek doe ik naast mijn werk als coach en counselor in mijn praktijk. Je kunt mijn werkstijl typeren als warm en doortastend. Ik vind het belangrijk dat problemen en gevoelens voor jou inzichtelijk worden. Wanneer je namelijk begrijpt hoe de dingen voor jou werken, ben je ook beter in staat om hier dingen in te veranderen.

Ecoaching en het voordeel van schrijven

Vaak worden bij ecoaching schrijfopdrachten gebruikt. Door te schrijven aan een ecoach word je gestimuleerd  om goed na te denken over hoe je de dingen het beste kan formuleren zodat een ander begrijpt wat je bedoelt. Hierin word je door de ecoach ook geholpen.  Het schrijfproces zorgt er voor dat je gevoelens en gedachtes structureert. Dit geeft vaak rust. Daarnaast kan dit je helpen in je dagelijkse leven omdat je hebt geoefend in het verwoorden van je gevoelens en gedachtes. Een ander voordeel van schrijven is, dat je op ieder gewenst moment van de dag met jouw traject bezig kan zijn. Je hoeft dus geen tijd vrij te maken om naar een coach toe te gaan. Bovendien kun je het ook op je eigen tempo doen en is het volstrekt anoniem.

Ecoaching brengt je in beweging!

Een ander voordeel van ecoaching is dat ik van afstand objectief met je mee kan kijken naar jouw persoonlijke verhaal en je ook een spiegel kan voorhouden wanneer dat nodig is. Daarnaast deel ik met jou, mijn inzichten, zodat je ook nieuwe mogelijkheden kunt zien. Als ecoach kijk ik dus met je mee, stimuleer ik je om verder te gaan en geef ik je de nieuwe frisse input die je nodig hebt.

Doordat je niet bezig bent met een "face to face" contact kun je je beter concentreren op jezelf en je verhaal. Bovendien kun je alle mail nog eens rustig nalezen, op elk gewenst tijdstip. Dit versterkt de effectiviteit van het hele proces.

Werkwijze Ecoaching

Wanneer je kiest voor ecoaching via Skype dan is dit geheel vergelijkbaar met een face-to-face traject. Je begint hierbij altijd met een kennismakingsgesprek van een half uur. Na ieder gesprek maken we een afspraak voor een volgende webcam-sessie.

Kies je voor een ecoachingstraject  via email dan verdient het de voorkeur dat je mij een email stuurt waarin je jouw probleem, situatie of doel zo concreet mogelijk uitlegt. Noteer in deze email alle zaken waarvan jij denkt dat ze belangrijk of relevant zijn.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  1. hoe zie jouw thuissituatie eruit?
  2. wat heb je al gedaan aan probleem, situatie of doel?
  3. wie zijn belangrijke mensen in je leven?
  4. wat is er in je verleden gebeurd waar je nog steeds last van hebt?
  5. wat zou jij graag willen?
  6. wat mis je?

Antwoord van de Ecoach via email

Wanneer je jouw mail hebt gestuurd dan is de volgende stap een eerste mail  van mij waaraan ik ongeveer een half uur werk. Ik doe dit zo volledig mogelijk. Zo kun je zien hoe mijn manier van werken is. Door het stellen van vragen, help ik je om het probleem, situatie of doel, duidelijk te krijgen. Daarnaast zal ik inzichten met je delen om een andere kijk op jouw situatie en mogelijkheden te geven. Omdat ik werk met opmerkingen en vragen ontstaat er een natuurlijke wisselwerking die je stimuleert om verder te gaan. Ook is het mogelijk dat ik je een specifieke schrijfopdracht stuur die aansluit bij wat je hebt geschreven.

Indien deze manier van werken goed aanvoelt kun je op mijn email reageren en de vragen beantwoorden en/of de opdrachten maken. Dit doe je op een tijdstip dat jou goed uitkomt. Je bepaalt dus zelf hoe snel je wilt gaan.

Wanneer ik jouw antwoord ontvang krijg je van mij een email met hierin een factuur met mijn standaard uurtarief. Ik probeer altijd binnen dit tarief de mail te beantwoorden. Mocht echter mijn inschatting zijn dat het veel meer tijd gaat kosten dan laat ik dat natuurlijk ook weten. Wanneer de factuur is voldaan ga ik aan de slag. Vervolgens krijg je binnen enkele dagen antwoord. Bij een volgende email gaat het weer net zo. Dus, je stuurt een email, maakt het bedrag over en binnen enkele dagen krijg je antwoord.

Tarief E-coaching

De kennismaking is altijd geheel vrijblijvend.

Een volgend email of sessie kost 95,- (incl. BTW). Dit is mijn uurtarief. Hier probeer ik echter altijd binnen te blijven. Mocht een email veel meer werk blijken te zijn, dan hebben we daar eerst even onderling contact over.