Ecoaching

Schrijven als hulpmiddel

ecoachingWat is ecoaching eigenlijk?

Ecoaching is een effectieve manier van hulpverlening via email. In sommige gevallen kan het ook worden afgewisseld met Skype of face-to-face gesprekken.Het is maar net wat je fijn vindt en wat je het beste uitkomt. Ecoaching kan worden gebruikt om aan problemen op te lossen of om doelen te bereiken. Ook wordt het regelmatig gebruikt om bezig te zijn met persoonlijke groei.Het is overigens niet belangrijk dat je goed kunt schrijven.

Het schrijven gebeurt aan de hand van schrijfopdrachten. Deze opdrachten zijn specifiek gericht op het gebied waar je mee bezig bent. Daarnaast kan de ecoach worden gebruikt om bijvoorbeeld even iets kwijt te kunnen of om te sparren over een bepaalde situatie of gebeurtenis.

 

Ecoaching in deze praktijk

De keuze voor een ecoach is een heel persoonlijke. Je bent namelijk veelal bezig met zaken die voor jou erg gevoelig zijn of waar je het moeilijk mee hebt. Ik bied je daarom ook altijd eerst een gratis email-consult aan, want ook op "papier" is het belangrijk dat je een klik hebt met mij als hulpverlener. Ecoaching als methodiek doe ik naast mijn werk als coach en counselor in mijn praktijk. Je kunt mijn werkstijl typeren als warm en doortastend. Ik vind het belangrijk dat problemen en gevoelens voor jou inzichtelijk worden. Wanneer je namelijk begrijpt hoe de dingen voor jou werken, ben je ook beter in staat om hier dingen in te veranderen.

 

Ecoaching: Het voordeel van schrijven

Tijdens het schrijven denk je na hoe je het beste kan formuleren wat je bedoelt. Hierin word je ook, door mij als ecoach, uitgedaagd en geholpen. Dit denkproces zorgt er voor dat je gedachtes structureert. Dit kan je dan weer naderhand helpen in je dagelijkse leven. Je wordt hierdoor vaak ook mondeling beter in het verwoorden van je gevoelens. Doordat je gestructureerd bezig bent met het schrijven, kan inzicht ontstaan en komen er soms denkfouten of blinde vlekken aan het licht.

Een ander voordeel van schrijven is, dat je op ieder gewenst moment van de dag met jouw traject bezig kan zijn. Je hoeft dus geen tijd vrij te maken om naar een coach toe te gaan. Bovendien kun je het ook op je eigen tempo doen en is het volstrekt anoniem.

 

Ecoaching brengt je in beweging!

Een ander voordeel van ecoaching is dat ik van afstand objectief met je mee kan kijken naar jouw persoonlijke verhaal en je ook een spiegel kan voorhouden wanneer dat nodig is. Daarnaast deel ik met jou, mijn inzichten, zodat je ook nieuwe mogelijkheden kunt zien. Als ecoach kijk ik dus met je mee, stimuleer ik je om verder te gaan en geef ik je de nieuwe frisse input die je nodig hebt.

Doordat je schrijft en niet bezig bent met een "face to face" contact kun je je beter concentreren op jezelf en je verhaal. Bovendien kun je alle mail nog eens rustig nalezen, op elk gewenst tijdstip. Dit versterkt de effectiviteit van het hele proces.

 

Werkwijze Ecoaching: Jouw eerste email

In de eerste email beschrijf je probleem, situatie of doel zo concreet mogelijk. Noteer alle zaken waarvan jij denkt dat ze belangrijk of relevant zijn.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  1. hoe zie jouw thuissituatie eruit?
  2. wat heb je al gedaan aan probleem, situatie of doel?
  3. wie zijn belangrijke mensen in je leven?
  4. wat is er in je verleden gebeurd waar je nog steeds last van hebt?
  5. wat zou jij graag willen?
  6. wat mis je?

 

Antwoord van de Ecoach

Net zoals bij face-to-face gesprekken, waarbij het kennismakingsgesprek gratis is, werk ik bij ecoaching, met een vrijblijvende eerste mail waarbij ik hier een half uur aan werk.

Ik reageer zo volledig mogelijk. Zo kun je zien hoe mijn manier van werken is. Door het stellen van vragen, help ik je om het probleem, situatie of doel, duidelijk te krijgen. Daarnaast zal ik inzichten met je delen om een andere kijk op jouw situatie en mogelijkheden te geven. Omdat ik werk met opmerkingen en vragen ontstaat er een natuurlijke wisselwerking die je stimuleert om verder te gaan. Ook is het mogelijk dat ik je een specifieke schrijfopdracht stuur die aansluit bij wat je hebt geschreven.

Indien deze manier van werken goed aanvoelt kun je op mijn email reageren en de vragen beantwoorden en/of de opdrachten maken. Dit doe je op een tijdstip dat jou goed uitkomt. Je bepaalt dus zelf hoe snel je wilt gaan.

Wanneer ik jouw antwoord ontvang krijg je van mij een email met hierin een factuur met mijn standaard uurtarief. Ik probeer altijd binnen dit tarief de mail te beantwoorden. Mocht echter mijn inschatting zijn dat het veel meer tijd gaat kosten dan laat ik dat natuurlijk ook weten.Wanneer de factuur is voldaan ga ik aan de slag. Vervolgens krijg je binnen enkele dagen antwoord. Bij een volgende email gaat het weer net zo. Dus, je stuurt een email, maakt het bedrag over en binnen enkele dagen krijg je antwoord.

 

Tarief E-coaching

Eerste email (30 minuten werktijd) : gratis.

Een volgend email: 87,50 (incl. BTW). Dit is mijn uurtarief. Hier probeer ik echter altijd binnen te blijven. Mocht een email veel meer werk blijken te zijn, dan hebben we daar eerst even onderling contact over.